Likovni život u 2019. u izboru Radio Beograda 2

Izvor: RTS, 06.Jan.2020, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Likovni život u 2019. u izboru Radio Beograda 2

Ovaj lični izbor izložbi koje su obeležile proteklu godinu mogao bi da se rukovodi različitim kriterijumima. Tako bi mogao da uključuje ona likovna zbivanja koja će verovatno ostaviti traga u nekoj budućoj debati o likovnom stvaralaštvu kao što je to izložba Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti. Umesto toga, fokusira se na one izložbe koje su postavile i ostvarile visoke standarde umetničkog stvaralaštva i izlaganja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Skulpture Svetomira Arsića BasareKalendarski najranija i kalendarski najkasnija izložba skulpture tokom godine bile su izložba akademika Svetomira Arsića Basare u galeriji SANU marta i aprila i izložba dela Ivana Meštrovića iz zbirke Narodnog muzeja, u Muzeju. O Meštrovićevoj izložbi koja traje i tokom 2020. govorićemo drugi put.

Basarina izložba predstavljala je retrospektivu monumentalnih dela poslednjih dvadeset godina njegovog rada tematski utemeljenih na kosovskom epu a likovno na folklornim tradicijama rada u drvetu i metalu. Poređenje sa Meštrovićevim Kosovskim ciklusom u Narodnom muzeju je neizbežno i ono ukazuje na postojanje paralelnih svetova dvojice umetnika koji su na različite načine i u različita vremena skulpturom uhvatili svoje ideje u zamahu. 
Retrospektiva Ljube PopovićaVerovatno najupečatljivija slikarska izložba ove godine bila je retrospektiva, opet u Galeriji SANU, tokom septembra i oktobra, slavnog Ljube Popovića.

Simfonijski komponovane dinamične i lirske slike zrelog perioda Ljubinog stvaralaštva izložene su zajedno sa njegovim ranijim delima iz 50-ih i 60-ih godina prošlog veka. Većina svih dela prvi put su predstavljena javnosti i već tim omogućavaju dublje i obuhvatnije razumevanje njegovog stvaralaštva.
Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC Dve izložbe se posebno izdvajaju zbog načina na koji prikazuju svoje sadržaje. Jedna je Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve u Muzeju srpske pravoslavne crkve tokom novembra, a druga je tekuća Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenice, drevnost, postojanost, savremenost u galeriji SANU kojom se takođe obeležava jubilej Srpske pravoslavne crkve.

U relativno skučenom prostoru Muzeja predstavljen je kontinuitet umetničkih tradicija kao i raznolikost izražavanja umetnika koji su tokom tog ogromno dugog perioda izradili dela različitih namena koristeći različite tehnike. Izložba je u tom smislu pravi podvig priređivača i reprezentativni predstavnik obilja tog aspekta našeg nasleđa.
Druga izložba koja se izdvaja zbog načina na koji je njen dragoceni sadržaj priređen je pomenuta Studenica u galeriji SANU gde su manastirske arhitektonske celine sa skulpturalnom dekoracijom i njihov bogat slikani program predstavljeni autentičnim delima, delima u kopiji i delima predočenim putem savremenih digitalnih tehnologija. 
Izložbe fotografijaFotografske izložbe koje su obeležile proteklu godinu prema izboru ovog kritičara su radovi Vukice Mikače Lovren stvoreni tokom poslednjih 40 godina i izloženi pod nazivom Promenada, Retrospekcija u Galerija ArtGet u decembru, i dela novinara Fernanda Francisa Prošireni vidici u Galeriji RTS-a septembra i oktobra.
Velika umetnica Vukica Mikača na svojoj retrospektivi predstavila je samo jedan aspekt svog stvaralaštva, portrete, mahom crno-bele od kojih je neke uokvirila i svojim fotografijama bogato ukrašenih ogledala.
Subjekti ovih njenih radova su uglavnom scenski umetnici koji su obeležili epohu, koje je fotografisala van scene i u njima odgovarajućim ambijentima.
Tom izložbom fotografija prikazala je sa jedne strane svoje savršeno profesionalno umeće a sa druge strane svoju vanredno bogatu umetničku kreativnost.
Fotografska dela australijskog novinara Fernanda Francisa koji živi u Srbiji predstavila su konstelaciju delića svetova u kojima je Fernando živeo i radio i koji geografski uključuju Evropu, Bliski Istok i Australiju.
Umesto slika ratnih strahota i mirnodopskih zbivanja koja je posmatrao tokom svoje duge karijere, Fernando je izložio fotografije kojima je ovekovečio izuzetne trenutke svakodnevnice posmatrane iz njegovog, autentičnog, ugla.
Majska izložba ULUPUDS-aOd redovnih godišnjih manifestacija posebno se izdvajaju prošlogodišnja Majska izložba Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) sa pratećim aktivnostima i ULUPUDS-ove nagrade na Beogradskom sajmu knjiga koje se dodeljuju u različitim kategorijama knjiškog i književnog likovnog stvaralaštva. 
Najzad, novembarska jubilarna izložba proslavljanja sto godina ULUS-a i njen dragoceni katalog omogućavaju nam da uvidom u raznolikost likovnog života iza nas dublje razumemo dešavanja na tekućoj likovnoj sceni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.