Izvor: RTS, 14.Maj.2021, 09:24

Lidijina sreća je na imanju na Jabuci

Iako su roditelji želeli možda drugačiju budućnost za mlađu ćerku Lidiju Ćuković, ova dvadesettrogodišnjakinja sa Jabuke, po profesiji kuvar, bez razmišljanja izabrala je da ostane u selu, po očevoj smrti. Proširuje zasade maline, a od velike pomoći je i komšijama i u svom, i u susednim selima.
Nevolja je naterala, ali s ljubavlju radi, kaže Lidija, stigavši tokom dana i da istruže drva, odmori uz čišćenje oružja, nasleđeno od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oca lovca čijim putem je krenula i isfrezeruje malinjak sa 8000 sadnica.

"Radimo ja i mama sve zajedno. Naučila sam to da radim od malena, od drugog razreda osnovne škole, naučila sam uz pomoć očevu i prosto volim da se bavim tim poslom. Ne radimo nešto mnogo, radimo samo malinu, nemamo nekog zemljišta obradivog, samo to, sa time se bavimo. Imam u planu još da proširim, da zasadim maline jer volim to", kaže Lidija Ćuković iz Goločevina.
Najmlađa u selu, oslonac je i pomoć mnogima.
"Sad upravo smo se dogovorili oko prskanja maline. Skoro, igrom slučaja ja sam ostao bez traktora, kvar se neki desio, pa sam zvao Lidiju da pomaže, ona je izašla, znači oberučke izašla da pomogne, ne samo meni, nego svima", naglašava Božidar Ćuković iz Goločevine.
Kako joj je traktor gotovo duplo stariji od nje, pa pola od zarađenog ulaže u delove, Lidija planira da konkuriše za neke subvencije i zameni ga, iznenadivši i iskusne servisere znanjem o traktorima.
"Žensko, još devojčica sa ovolikim znanjem, sa ovolikim interesovanjem, sigurno od kad ja radim nije bilo, sama popravlja svoj traktor, kupuje kod nas delove i sama popravlja", kaže Jovan Radulović, serviser traktora.
Ne krije majka da se ponosi ćerkom, ali i da brine.
"Posao koji radi je jako težak i treba se u svemu snaći, treba snage i volje i sve, i zbog ove situacije koja nam se desila, volela bih da ima neki posao koji da se baš ne bavi ovako teškim poslom", dodaje Lidijina mama Olivera.
Svi su izgledi, rekoše nam u servisu za traktore, da će im Lidija, po najavi vlasnika, postati koleginica, a ona sama ne žali se ni na šta i ne pati za gradskim životom.
"Pravo da vam kažem ja sam srećna ovako, ja sam srećna", kaže Lidija.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.