Lideri Hamasa imaju priliku: Izrael ih pušta?

Izvor: B92, 23.Jan.2024, 09:57

Lideri Hamasa imaju priliku: Izrael ih pušta?

Izrael je predložio visokim liderima Hamasa da napuste Pojas Gaze u okviru šireg sporazuma o prekidu vatre.

To su CNN-u rekla dva zvaničnika upoznata sa pregovorima.

Time bi se omogućio bezbedan odlazak lidera Hamasa, koji su organizovali napade na Izrael 7. oktobra, a ako bi Gaza ostala bez njih oslabila bi se vlast te ekstremističke organizacije na palestinskoj teritoriji i omogućilo Izraelu da im uđe u trag u inostranstvu.

U odvojenom izveštaju Aksiosa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se navodi da je Izrael predložio dvomesečni prekid vatre kao deo dogovora o oslobađanju talaca.

Taj izveštaj je objavljen pošto je premijer Izraela Benjamin Netanjahu odbacio poziv Hamasa da se okonča rat u zamenu za oslobađanje talaca suočen sa sve većim pritiskom javnosti da vrati taoce kući.

Izraelski mediji su jutros javili da je šef Mosada Nahum Barnea predložio da lideri Hamasa odu iz Gaze u izgnanstvo u okviru šireg sporazuma o prekidu vatre.

CNN je objavio da je Barnea to pomenuo na sastanku u Varšavi u decembru sa direktorom Centralne obaveštjne agencije (CIA) Bilom Barnsom i premijerom Katara Muhamedom bin Abdulrahmanom Al-Tanijem i da je državni sekretar SAD Entoni Blinken u Dohi početkom januraa to pomenuo.

Jedan zvaničnik je rekao da je katarski premijer rekao Blinkenu da ta ideja nikada neće biti sprovedena jer Hamas ne veruje da će Izrael zaustaviti vojne operacije kada lideri organizacije napuste enklavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izrael pruža priliku liderima Hamasa

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Jan.2024

​GAZA - Izrael je predložio visokim liderima Hamasa da napuste Pojas Gaze u okviru šireg sporazuma o prekidu vatre.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.