Ličnosti koje smo izgubili  u 2015.

Izvor: VOA, 10.Jan.2016, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ličnosti koje smo izgubili u 2015.

Muzičari, glumci i političari bili su medju istaknutim ličnostima koje su preminule prošle godine

Neki su bili slavni na globalnom nivou. Drugi, ne tako poznati, dali su veliki doprinos van očiju javnosti.

Gitarista B.B.King, koji je budio uzbudjenje u obožavaocima pesmama kao što je “The Thrill is Gone” ostavio je neizbrisiv trag na bluz. Njegov stil bio je neobičan po tome što nije voleo da peva I svira u isto vreme. Preminuo je u 90.godini a nastupao >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << skoro do pred samu smrt.

Kompozitor Džejms Horner napisao je neke od najprepoznatljivijih filmskih melodija u više od 25 godina, uključujući i muziku za “Titanik”, koja mu je donela dve nominacije za Oskara. Imao je 61 godinu kada je tragično stradao u avionskoj nesreći.

Horner je takodje komponovao muziku za film “Blistavi um”, inspirisan životom briljantnog ali ekscentričnog, genijalnog matematičara Džona Neša, koji se borio sa šizofrenijom. Neš, koji je 1994. Godine osvojio nobelovu nagradu za ekonomiju, I sam je poginuo u saobraćajnoj nesreći u maju.

Ko može da zaboravi čuvenu rečenicu koju je u Zvezdanim stazama izgovorio glumac Leonard Nimoj, koji će zauvek biti pamćen kao prvi oficir - Mister Spok. Po završetku snimanja TV serije, pojavljivao se u raznim drugim ulogama ali nikada nije uspeo da pobegne polu-čoveku, polu-Vulkancu koji ga je proslavio.

Omar Šarif, glumac rodjen u Egiptu, odigrao je glavnu ulogu u klasiku iz 1960-ih, “Lorens od Arabije”, koji mu je preko noći doneo slavu. Pojavio se u više od stotinu filmova, uključujući “Doktora Živaga”, gde je kao mladi lekar u ljubavnom trouglu ponovo oduševio publiku.

U političkoj sferi, saudijski Kralj Abdulah, moćni američki saveznik protiv al-Kaide, trudio se da modernizuje konzervativno kraljevstvo sve većim reformama. Mejdutim, njegov osnovni prioritet bio je suzbijanje uticaja Irana.

Prvi premijer Singapura sa najdužim mandatom, Li Kuan Ju, vladao je 31 godinu dok nije sišao s vlasti 1990. Plašili su ga se zbog njegove striktne politike reda I zakona ali poštovali zbog poslovne prakse koja je Singapur pretvorila u centar finansija i visoke tehnologije.

Kim Jang Sam, prodemokratski predsednik Južne Koreje od 1993 do 1998, formalno je okončao dekade vojne uprave. U zemlji koju su obeležili vojni pučevi, postavio je temelj mirnoj tranziciji vlasti.

Džulijan Bond bio je dugogodišnji američki aktivista, u prvim redovima protesta koji su doveli do američkih ključnih zakona o gradjanskim pravima. Deset godina Bond je bio predsednik NAACP, organizacije koja se bori protiv diskriminacije crnaca.

Američki slikar i vajar Elsvort Keli bio je poznat po svojoj apstraktnoj umetnosti živih boja. Njegove upečatljive, geometrijske slike nalaze se u nekim od najprestižnijih muzeja sveta.

Slavna spisateljica Džeki Kolins oduševljavala je milione čitalaca svojim skandaloznim holivudskim pričama. Medju njenim najpopularnijim romanima je “Holivudske supruge”, prodat u 15 miliona primera širom sveta.

Jedan od omiljenih zvezda bejzbola, Jogi Bera, preminuo je u 91. godini. Dok je igrao za Njujork Jenkije, njegov tim je deset puta pobedio u šampionatu SAD. Bera je član Hola slavnih bejzbola.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.