Lična karta na ime mrtvog vojnika

Izvor: Politika, 23.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lična karta na ime mrtvog vojnika

Ime Dragana Dabića Karadžić je preuzeo od vojnika Republike Srpske koji je poginuo od hica iz snajpera, krajem rata u BiH, a lična karta mu je izdata u Rumi

Rekonstruišući kretanje Radovana Karadžića, Akcioni tim za saradnju sa Haškim tribunalom došao je do informacija koje upućuju na to da se jedan od najtraženijih haških begunaca, pre nego što je preuzeo identitet Dragana Dabića, krio po srpskim manastirima gde je i naučio šta je „molitveno tihovanje”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saznaje „Politika”. Pretpostavlja se, mada još sigurnih dokaza nema, da je Karadžić boravio čak i na Hilandaru, a kao moguće opcije navode se i manastiri Ravanica i Gornjak.

Spoznavši ovu veštinu uspostavljanja unutrašnje duhovne ravnoteže, Karadžić poprima svojevrsni fizički, psihički, ali i „papirološki” identitet. Prema istim pouzdanim informacijama, ime Dragana Dabića, pre više od tri godine, Karadžić je preuzeo od vojnika Republike Srpske koji je poginuo od hica iz snajpera, krajem rata u BiH. Lična karta na ovo ime, izdata mu je u Rumi.

Zvaničnu potvrdu naših saznanja juče nije bilo moguće dobiti ni u jednoj od nadležnih službi. MUP Srbije očigledno i dalje ne želi da se upliće u slučaj Radovana Karadžića što, pored negiranja umešanosti u operaciju lociranja i hapšenja, potvrđuje i to da smo juče ostali bez odgovara na pitanje da li je ova služba izdala ličnu kartu na ime Dragana Dabića i ako jeste pod kojim okolnostima.

Ipak, policija će u narednih nekoliko dana svakako morati da proveri i ispita okolnosti pod kojima je Karadžić dobio identitet i ličnu kartu.

Haški optuženik Stojan Župljanin, koji je u Pančevu uhapšen 11. juna ove godine, podsetimo, imao je ličnu kartu i identitet Branislava Vukadina. Istražujući način na koji je Župljanin došao do lične karte na ovo ime, policija je došla do matičarske službe koja je Župljaninu izdala nekakav dokument, objavio je naš list. Na osnovu tog papira policija u Bačkoj Palanci izdala je Župljaninu ličnu kartu, ističući da haški optuženik nije imao nikakvu „vezu” u policiji u tom gradu.

Župljanin je i prilikom privođenja istražnom sudiji, za razliku od Karadžića, čvrsto ostao pri tvrdnji da je Branislav Vukadin, zbog čega je naknadno njegov identitet potvrđen DNK-a analizom.

Vlastimir Đorđević, haški optuženik koji je uhapšen u junu prošle godine u Budvi, u Crnu Goru je došao iz Moskve, a granicu je prešao sa lažnom ličnom kartom iz Srbije, objavili su svojevremeno podgorički mediji. Đorđević se u Budvi predstavljao kao građevinski preduzimač, imao je bradu i dužu kosu i krio se u nekoliko stanova.

Sinu Radovana Karadžića, Aleksandru je prošle godine zbog posedovanja falsifikovane lične karte izrečena mera zabrane ulaska u Srbiju u trajanju od godinu dana i novčana kazna od 30.000 dinara. Tada je utvrđeno da Aleksandar Karadžić nije državljanin Srbije, a da poseduje srpsku ličnu kartu koja je izdata 1999. godine, a koja nije evidentirana u jedinstvenom informacionom sistemu MUP-a. Mlađem Karadžiću su tada oduzete i saobraćajna i vozačka dozvola koje su izdate na osnovu sporne lične karte.

Da falsifikovanje ličnih karata, kao uostalom i pasoša, saobraćajnih i vozačkih dozvola, svedočanstava, osiguravajućih polisa i zelenih kartona nije nikakva nauka svedoči činjenica da se lažna dokumenta koriste i izrađuju u razne svrhe i da ih je moguće kupiti za svega nekoliko stotina evra. Zahvaljujući falsifikovanim dokumentima, recimo, prevaranti kupuju i prodaju automobile, stanove, podižu kredite, osnivaju fantomske firme, a razni kriminalci se sakrivaju i beže iz zemlje.

U policiji kažu da se lična karta falsifikuje na dva načina.

– Prvi način je da falsifikator uzme blanko obrazac lične karte, u njega unese tuđe podatke i nalepi svoju fotografiju. Tada kontrolni broj ne odgovara broju u ličnoj karti pravog vlasnika. Druga varijanta je da falsifikator sa ukradene ili izgubljene lične karte skine fotografiju i nalepi svoju, a pečat falsifikuje. Takav falsifikat je puno teže otkriti, jer i kontrolni broj odgovara – objašnjava naš sagovornik iz policije.

Ilegalne radionice za izradu lažnih dokumenata uglavnom su u iznajmljenim stanovima, u kojima je smeštena sva potrebna oprema. Osobe koje se bave ovim „poslom” uglavnom su bivši radnici štamparija, koji su dobro upoznati sa materijalima i procesom izrade dokumenata. Oni su organizovani i imaju dobre „veze” sa takozvanim distributerima njihove robe, koji im nalaze odgovarajuće kupce.

– Ove ilegalne štamparije opremljene su računarima, skenerima, štampačima, fotokopir-aparatima, klišeima za pravljenje holograma. Tu se skladište i blanko obrasci dokumenata. Osim domaćih dokumenata, u nekim od ilegalnih radionica bilo je moguće nabaviti i stranu putnu ispravu – kaže naš sagovornik upoznat sa ovom problematikom.

Danijela Vukosavljević

--------------------------------------------------------------------------

Tadić: Međunarodno pravo mora da se poštuje

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je juče da je pronalaženje i hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića rezultat privrženosti nove vlasti poštovanju međunarodnog prava, zakona Srbije i činjenice da se mora utvrditi odgovornost pojedinaca za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije.

Kako je saopštila Pres služba predsednika posle razgovora šefa države i ministra spoljnih poslova Kipra Markosa Kiprijanua u Beogradu, Tadić je istakao da Haški tribunal mora nepristrasno suditi optuženima za ratne zločine bez obzira na njihovo ime, prezime, nacionalnost ili veru.

Tanjug

[objavljeno: 24/07/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.