Liberal-demokrate o podršci torijevcima

Izvor: RTS, 08.Maj.2010, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liberal-demokrate o podršci torijevcima

Čelnici Liberalno-demokratske partije danas razgovaraju o mogućoj podršci vladi konzervativaca. Lider liberaldemokrata Nik Kleg rekao da konzervativci zaslužuju priliku da prvi pokušaju da obrazuju vladu.

Zvaničnici britanske Liberalno-demokratske partije, koja može imati odlučujuću ulogu u obrazovanju vlade posle parlamentarnih izbora, sastaće se da bi razgovarali o mogućoj podršci vladi konzervativaca.

Posle parlamentarnih izbora koji nisu doneli jasnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pobednika, današnji sastanak liberal-demokrata je prvi formalni sastanak na kojem bi mogla da se razmotri koaliciona vlada konzervativaca i liberaldemokrata ili podrška manjinskoj vladi torijevaca.

Lider liberal-demokrata Nik Kleg rekao je da konzervativci zaslužuju priliku da prvi pokušaju da obrazuju vladu budući da imaju najviše poslanika.

Nijedna partija na izborima u četvrtak nije osvojila većinu u donjem domu britanskog parlamenta, ali bi torijevci sa 306 poslanika, zajedno sa 57 poslanika liberal-demokrata, mogli da formiraju većinu u parlamentu, koji ima 650 mesta.

Funkcioner liberal-demokrata Sajmon Hjudžis rekao je da će poslanici te stranke tokom vikenda razgovarati o vladi.

"Neće biti gotov sporazum zato što su razgovori tek počeli, ali ćemo raspravljati gde želimo da idemo", rekao je Hudžis za radio Bi-Bi-Si.

Lider Konzervativne stranke Dejvid Kameron izjavio je juče da je spreman da predloži "otvoren, globalan i širok" sporazum o podeli vlasti liberaldemokratama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.