Let kao u snu: Ovo su avioni budućnosti

Izvor: Blic, 10.Jun.2014, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Let kao u snu: Ovo su avioni budućnosti

Prema kompaniji Airbus budućnost avionskog prevoza vidi u zabavi za putnike i velikim panoramskim prozorima, a to će sve biti dostupno 2050. godine.

Avioni će biti opremljeni sa masažnim sedištima, a iz njih će se automatski posluživati pića i vitamini koji olakšavaju putovanje. Tokom leta će biti puštani posebni zvukovi kako bi putnike oslobodili stresa, dok će postojati zavese kako bi apsolutno zamračili kabinu.

Ipak, najzanimljivija stvar jesu panoramski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prozori koji će moći da se otvaraju pokretom ruke, a svaki putnik će moći da ih podešava posebno u odnosu na svoje sedište. Bionička struktura kabine će podsećati na kosti ptica kako bi ujedno imali malu težinu i visoku čvrstinu.

Za pokretanje ovih aviona koristiće se i energija iz ljudskog tela, odnosno toplota koju ona stvaraju. Specijalna sedišta će sadržati senzore koji prikupljaju toplotu i pretvaraju je u energiju koja će napajati avione.

Pored toga, u avionu će se nalaziti i veliki broj igraonica, veća mogućnost interakcije sa drugim putnicima, konferencijske sale, kao i restoran.

Očekuje se da letovi traju 13 minuta kraće, što će izazvati uštedu od devet miliona tona goriva na godišnjem nivou, samim tim će se izbeći emisija CO2 od 28 miliona tona.

Ovi avioni mogu se očekivati 2050. godine. Mi jedva čekamo.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.