Leskovac već sto dana bez skupštine i predsednika

Izvor: Politika, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac već sto dana bez skupštine i predsednika

Radikali i socijalisti pokušali minulog vikenda da nastave davno prekinutu konstitutivnu sednicu, koja je već tri puta počinjala i neslavno završavala, ali bez potrebne većine nisu mogli da izglasaju ni jednu odluku

Leskovac – Odbornici SPS i Srpske radikalne stranke pokušali su u subotu, minulog vikenda, da održe nastavak konstitutivne sednice lokalnog parlamenta, koji je tri puta prekidan.
Predsednik leskovačkih socijalista Živojin Stefanović je, na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za novinare, pozvao i Demokratsku stranku da pruži "tehničku pomoć" u formiranju lokalnih organa vlasti, ali se tom apelu demokrate nisu odazvale.



U sali SO Leskovac okupili su se samo odbornici SPS i Srpske radikalne stranke, koji su do poslednjih lokalnih izbora činili okosnicu vladajuće koalicije u Leskovcu. SRS i SPS su, inače, ponovo kandidovali donedavnog predsednika SO Leskovac dr Gorana Cvetanovića za predsednika lokalnog parlamenta. Socijalisti i radikali su za sadašnje stanje u Leskovcu najviše zamerki uputili na adresu DS i njihovog rukovodstva. Tako se, u stvari, produbljuje kriza u SO Leskovac.

Inače, u Leskovcu, stranke demokratskog bloka imaju većinu, ali DSS i Nova Srbija ne žele da budu deo vladajuće koalicije sa DS, G17 plus, SPO i Alijansom demokrata zbog čega su ranijih nedelja optuživani, pa se očekivalo uvođenje prinudne uprave.

Sa druge, pak, strane SPS i radikalna stranka nemaju 38 odborničkih mandata, ali bi uz pomoć neke od stranaka demokratskog bloka mogle da obrazuju lokalnu vlast, koja je već tri meseca bez skupštine.

Leskovački gradonačelnik dr Vladan Marinković, član DS, u više navrata, upućivao je ,,otvoreno pismo" građanima Leskovca pitajući se šta je ono što nam danas tako malo nedostaje i daje odgovor – zajedništvo!

– Problem skupštinske većine ne bi trebalo da se postavlja, jer će cilj svake političke stranke biti davanje prioriteta strateško značajnim pitanjima za grad, nad kratkoročnim ciljevima političkih stranaka. Ovakav način donošenja odluka, građani će sigurno pozdraviti – konstatuje Marinković.

– Ne znam ko će konačno obezbediti većinu u lokalnom parlamentu. Znam naše pozicije i naše namere da zajedno sa Srpskom radikalnom strankom, koja je najbrojnija u SO, ali i uz pomoć drugih odbornika, izaberemo predsednika SO, radna tela i Opštinsko veće – veli Živojin Stefanović, predsednik SPS u Leskovcu i šef odborničke grupe te stranke.

Za totalnu opstrukciju rada lokalnog parlamenta Slobodan Kocić, predsednik Okružnog odbora demokratske stranke optužuje Demokratsku stranku Srbije i njene koalicione partnere.

– Pozicije DS su poznate, a dobro se zna u javnosti ko je sprečio formiranje skupštine u Leskovcu – zaključuje Slobodan Kocić.

D. Kocić

[objavljeno: 13.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.