Lepi Sansi otišao 9,5 miliona dolara

Izvor: Glas javnosti, 16.Maj.2012, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lepi Sansi otišao 9,5 miliona dolara

ŽENEVA - Dijamant koji su vekovima nosili kraljevi i kraljice, koji je korišćen za sklapanje saveza i otplaćivanje kraljevskih dugova prodat je sinoć za 9 miliona švajcarskih franaka (9,57 miliona dolara) na Sodbijevoj aukciji u Ženevi.

Dijamant "Lepi Sansi" jedan je od najvažnijih "istorijskih dijamanata koji su se ikada našli na aukciji", navodi se u saopštenju aukcijske kuće.

"Legendarni Lepi Sansi je istinski magičan kamen koji je očaravao generacije kraljevskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << vlasnika i i dalje ima snažan uticaj na svakoga ko ga vidi", rekao je Dejvid Benet iz Sodbija. "Njegova vrhunska istorijska važnost odrazila se noćas u nadmetanju i izvanrednom rezultatu koji je postignut".

Pet kupaca nadmetalo se za kamen podigavši pet puta prvobitnu procenu od 1,85 miliona franaka u osmominutnoj bici, pre nego što je kamen prodat anonimnom kupcu.

Kamen od 35 karata isečen u obliku kruške pripadao je Pruskoj kraljevskoj kući i očekivalo se da će biti prodat za 2 do 4 miliona dolara.

Kamen je pronađen u rudnicima u Indiji i u 16. veku ga je u Konstantinopolju kupio Nikola de Arle, lord od Sansija. Kamen je 1604. godine za 75.000 livri kupio francuski kralj Anri IV za svoju suprugu Mariju de Mediči.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.