Lekari protiv uredbe o plaćanju po učinku

Izvor: Studio B, 22.Jun.2012, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari protiv uredbe o plaćanju po učinku

Kako su naveli u zajedničkom saopštenju, Uredbu u postojećem obliku je neophodno ukinuti ili barem odložiti dok se ne steknu uslovi za njenu praktičnu primenu, a do tada izvršiti sadržajne i tehničke korekcije dokumenata

Lekarska komora Srbije, sindikati zaposlenih u zdravstvu i stručna udruženja lekara zatražili su danas ukidanje Uredbe o korektivnom koeficijentu za utvrđivanje visine zarade, čija primena treba da počne 1. jula ili da se bar odloži njena primena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Kako su naveli u zajedničkom saopštenju, Uredbu u postojećem obliku je neophodno ukinuti ili barem odložiti dok se ne steknu uslovi za njenu praktičnu primenu, a do tada izvršiti sadržajne i tehničke korekcije dokumenata i usaglasiti akte koji regulišu zdravstvenu zaštitu.

Za njih je apsolutno neprihvatljivo svako smanjivanje osnovne plate pojedincima ili grupama zdravstvenih profesionalaca koje je predviđeno postojećom Uredbom. Oni su ocenili da je "finansijski scenario sa lekarima u ulozi čuvara socijalnog mira, često primenjivan u periodu za nama, totalno neodrživ".

Takođe su zaključili da Uredba dovodi u pitanje kliničku autonomiju lekara i stavlja ga u svojevrstan sukob interesa između zdravstvenih potreba pacijenata, neadekvatno definisanog obima i sadržaja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i problema u finansiranju zdravstvene zaštite.

"Takva Uredba vodi daljem urušavanju zdravstvenog sistema i povećanju nagomilanog nezadovoljstva kako lekara tako i svih zaposlenih u zdravstvu Srbije", poručili su iz LKS, sindikata i stručnih udruženja lekara.

Prema njihovim navodima, posledice koje mogu nastati njenom primenom su nesagledive, ne samo sa aspekta lekara, već i pacijenata čija će prava, kako su naveli, u dobroj meri biti ugrožena. Uredba, dodaje se u saopštenju, sadrži i elemente direktne diskriminacije kako zaposlenih u sistemu zdravstvene zaštite u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru, tako i diskriminacije pojedinih grupa zdravstvenih profesionalaca u odnosu na ostale kolege.

"U tom kontekstu koristićemo zakonom dozvoljene postupke i radnje u cilju zaštite zakonistosti i ustavnosti", poručili su.

Predstvnici LKS, Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva, Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, ASNS granskog sindikata zdravstva i Udruženja lekara opšte/porodične medicine Srbije su sastanak održali 13. jula. Zajedničko saopštenje su prosledili Vladi Srbije, Ministarstvu zdravlja, Zdravstevnom savetu i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lekari protiv uredbe o plaćanju po učinku

Izvor: Šumadija Press, 22.Jun.2012

Lekarska komora Srbije, sindikati zaposlenih u zdravstvu i stručna udruženja lekara zatražili su ukidanje Uredbe o korektivnom..

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.