Izvor: Blic, 18.Apr.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari iz Betanije najbolji u Srbiji

Učenje od najboljih evropskih specijalista, timski rad bez sujete, moderna, kvalitetna oprema i odličan biolog, recept je tima iz Zavoda za humanu reprodukciju novosadske Betanije po kojem je za samo tri godine od ponovnog pokretanja programa vantelesne oplodnje uspeo da stekne titulu najuspešnijeg u Srbiji. Uspešnost od 40 odsto, doprinela je i da Betanija postane jedna od tri srpske klinike na kojima će se od septembra raditi i zamrzavanje i čuvanje nastalih embriona.

Pet >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lekara predvođeni doktorkom Vesnom Kopitović, samo u poslednjih 18 meseci pomogli su da na svet dođe 79 beba, i da još 80 mama zatrudni, čime su prevazišli i evropski prosek. Za ove uspehe, kaže šef tima dr Vesna Kopitović, podjednako je zaslužan svaki član: dr Dragan Budakov, najbolji operativac u timu, magistarka Dunja Tabš, biolog sa licencom Evropskog udruženja za vantelesnu oplodnju, specijalizanti fertiliteta i steriliteta dr Aleksandra Trninić - Pjević, dr Artur Bjelica, dr Irena Bujas i glavne sestre Nada Milojević i Mira Stupar. Uz njih, iza svake rođene bebe rođene vantelesnom oplodnjom stoje i anesteziolozi, urolozi, internisti, psiholozi...

- Svako od nas je određeno vreme inostranstvu učio od najboljih evropskih timova iz Italije, Nemačke, Belgije, Engleske, a potom to podelio s kolegama. Članovi tima su mladi ljudi, svesni da bez timskog rada nema uspeha, voljni da pitaju i predlažu, bez sujete, i traže najbolje rešenje za pacijenta. Imamo sreće da je sa nama i odličan biolog Dunja Tabš, kakvih je malo u Srbiji - otkriva dr Kopitović, ali i napominje da uspeha ne bi bilo bez moderne opreme, koju su nabavile pokrajinske vlasti i Klinički centar, kao i podrške uprave, koja nije odbila nijedan zahtev za dodatnom opremom i omogućila da materijal svaki put stigne na vreme.

Najveća specifičnost njihovog centra, napominje Kopitovićeva je spremnost lekara da se podrede pacijentu. Ciklus oplodnje prilagođava se stanju pacijenta, a ne radnom vremenu lekara, pa ovaj tim često na Betaniji provodi večeri, subote i nedelje. Jer, nijedan pacijent ne bude odmah prepušten sebi, već sve konsultacije teku sa čitavim timom lekara, a trudnoća se kontroliše i nakon otpuštanja sa Betanije. Često, otkriva dr Kopitović, mladi lekari pregledaju dokumentaciju i raspituju za svaku pojedinačnu trudnoću.

- Svi smo mi vrlo dobro znali da naša struka nema radno vreme, i svesno smo u to ušli. Dajemo sve od sebe jer to je naša i radna i moralna obaveza. Ako su žene već dobile šansu za besplatnu oplodnju, naša je obaveza da se potrudimo da ona bude uspešna - kaže doktorka Kopitović.

Pitanje nadoknade niko u timu ne postavlja. Ističu da je to njihov posao i za njega su već plaćeni. Ali, drago im je svaki put kada im se javi mama koja je upravo na svet donela bebu i kada im ispuni jedinu molbu - donese fotografije prinove.

Sto za porodilište

U Betaniji će danas biti predstavljen ginekološki sto za pregled žena sa invaliditetom. Ova oprema vredna je 900.000 dinara, a novac je obezbedila pokrajinska vlada sa ciljem da se pacijentkinjama sa invaliditetom pruži visok nivo zdravstvenih usluga iz oblasti ginekologije i akušerstva.

Ž. B.



Laboratorija velika želja


Najveća želja tima iz Betanije je da se u porodilištu oformi laboratorija za preinplantacionu dijagnostiku. Tada bi ovi lekari mogli da rade i biopsiju blastomere, odnosno da provere zdravlje svakog embriona pre unošenja u matericu buduće majke. Na taj način pomogli bi ženama koje su prošle seriju pobačaja ili već rađale decu sa genetskim poremećajima da sigurno dobiju zdravo dete. Podrška Kliničkog centra postoji, kaže dr Vesna Kopitović, pa se sada svi nadaju da će kroz koju godinu Novi Sad dobiti kompletnu genetičku laboratoriju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.