Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekaju 13 godina zatvora

Beograd -- Veće za ratne zločine, kojim je predsedavala sudija Olivera Anđelković, proglasilo je krivim Antona Lekaja i osudilo ga na 13 godina.

Veće, kojim je predsedavala Olivera Anđelković, proglasilo je Lekaja odgovornim za jedno ubistvo i učešće u protivpravnom pritvaranju, zlostavljanju i silovanju desetine Roma i Albanaca. Sudsko veće odbacilo je navode iz optužnice kojima je Lekaj terećen za još tri ubistva.

Zločini su se dogodili u junu 1999. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, na samom kraju rata na Kosovu. Lekaj ih je, prema presudi, počinio zajedno sa "znanim i neznanim" pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova u okolini Đakovice, odnosno u operativnoj zoni Dukađin, koja je bila pod komanodom haškog optuženika Ramuša Haradinaja.

U obrazloženju presude navedeno je da su meta Lekaja i njegovih saboraca bili nealbanci, odnosno Romi, ali i Albanci koji su bili identifikovani kao saradnici Srba.

Anđelkovićeva rekla je da za tri ubistva nije pruženo dovoljno dokaza tako da veće nije moglo da se pouzda u svedočenja svedoka koji su govorili o tim zločinima.

Prilikom izricanja presude sudije su imale na umu i činjenicu da je u vreme izvršenja zločina Lekaj imao nepunih dvadeset godina, što je uzeto kao olakšavajuća okolnost, navela je ona.

Tokom obrazlaganja presude sudija Olivera Anđelković skrenula je pažnju na "veliku opstrukciju" UNMIK-ovog pravosuđa.

Ona tvrdi da je, na molbu Veća za ratne zločine da se omogući saslušavanje svedoka na Kosovu, iz Prištine odgovoreno da će UNMIK omogućiti saslušavanje svedoka, ali samo onih za koje se odlučila odbrana, a ne i onih koje je predložilo tužilaštvo.

Žaliće se i optužba i odbrana

Zamenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković u završnoj reči tražio je maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora zato što je smatrao da je svedočenjem žrtava dokazano njegovo učešće u višednevnom fizičkom i seksualnom zlostavljanju 13 nealbanaca, uglavnom otetih sa jedne romske svadbe, u hotelu Paštrik u Đakovici.

Tužilaštvo, koje je za Lekaja tražilo maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina, žaliće se na presudu, najavio je portparol Bruno Vekarić. "Tužilaštvo je tražilo maksimalnu kaznu, koja je jedina primerena za ovakva mučenja i ubistva koja je optuženi, prema presudi, učinio. Dakle, videćemo sledeće procesno-pravne korake da pokušamo da u potpunosti zadovoljimo pravdu", objašnjava Vekarić.

"Takođe, želim da apelujem da presuda naglašava da Anton Lekaj nije bio jedini koji je učinio ovaj zločin. Stoga mislim da je na potezu UNMIK-ovo pravosuđe i kosovsko pravosuđe", kaže on.

Anton Lekaj je na početku suđenja u Beogradu, u oktobru prošle godine, rekao da se ne oseća krivim i da ne prihvata sud u Beogradu, kao nadležno mesto za odlučivanje o njegovoj krivici ili nevinosti.

Žalbu na presudu uložiće i odbrana Lekaja. Kako je objasnio njegov branilac, advokat Teki Bokši, u žalbi će biti ponovljen stav da beogradsko veće za ratne zločine nije nadležno da sudi Lekaju, te da slučaj treba prepustiti pravosuđu na Kosovu.

U isto vreme odbrana će se žaliti i na prvostepenu presudu. "Tamo ipak sude međunarodne sudije, koje nisu apsolutno pristrasne. Svi znamo da tim dokazima kojima raspolaže MUP Srbije raspolažu i međunarodni tužioci na Kosovu i oni su smatrali da na osnovu tih dokaza nema dovoljno dokaza da se pokrene taj postupak", kaže advokat Bokši.

"Smatramo da ćemo na legalan način uveriti Vrhovni sud da ovaj sud nije bio nadležan. Ukoliko i taj sud bude smatrao da je ovaj sud bio nadležan, smatram da nema dovoljno dokaza da se proglasi krivim i za ovaj deo optužnice koji je ostao na snazi", kaže Bokši.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.