Legija može da pobegne, al samo u teoriji

Izvor: Press, 13.Jul.2010, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legija može da pobegne, al' samo u teoriji

Milorad Ulemek Legija, koji je prekjuče prebačen u novi specijalni zatvor u Zabeli na odsluženje 40 godina robije, ima samo teoretske šanse da pobegne, procenjuju stručni sagovornici Pressa
Državni sekretar pravde Slobodan Homen tvrdi da je novi zatvor u Zabeli među najsigurnijima u Evropi.
- Ulemek se nalazi u zatvoru koji je najsigurniji u Srbiji i po svim standardima odgovara najsavremenijim zatvorima u Evropi. Mogućnost bekstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << svedena je na nivo najmanje moguće teorijske verovatnoće. S obzirom na to da je on najznačajniji zatvorenik, apsolutni prioritet Ministarstva pravde, ali i svih drugih službi u našoj državi jeste da se Ulemeku onemogući i sama pomisao na bekstvo - priča Homen.

Ni ptica da proleti...
Bivši ministar pravde Zoran Stojković smatra da Legija nema čak ni teoretske šanse da na slobodu izađe pre 2044. godine!
- Realno gledano, bekstvo iz novog zatvora u Zabeli je nemoguće. Taj zatvor je sigurno najbezbedniji i najmoderniji na Balkanu, a jedan od najsigurnijih u Evropi - smatra Stojković.
I Dobrivoje Radovanović iz Instituta za kriminološka istraživanja ocenjuje da niko od zatvorenika nikada neće moći da pobegne iz „srpskog Alkatraza"!
- Kratko i jasno, ni Legija niti bilo ko drugi nema šanse da pobegne odande! Ne nazivaju ga slučajno „zatvor u zatvoru"! Ma, tamo ni ptica ne može da proleti da ne bude primećena, a kamoli zatvorenik... - komentariše Radovanović.

I u Upravi za izvršenje zatvorskih sankcija odgovaraju da je iz Zabele gotovo nemoguće pobeći.
- Zatvor je građen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima u svetu. Čak je i šetaliste natkriveno isprepletanom čeličnom žicom kako bi se sprečio i eventualan pokušaj bekstva helikopterom! Inače, nema neke velike razlike između Posebnog odeljenja u kom se nalazi Legija i Sedmog paviljona u kojem je smešten Marković, sem što je Posebno odeljenje novosagrađeno i što ima poseban pravilnik kojim je režim pooštren. Sve informacije vezane za broj i rad službe obezbeđenja uprave spadaju u red poverljivih informacija - navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Oni još kažu da je tehničko obezbeđenje „srpskog Alkatraza" na nivou koji do sada nije postojao u našim zatvorima.
- Sama ulazna vrata su čudo tehnike! Tu su i specijalni metal detektori i skeneri, najsavremenije sobe za video-nadzor. Poslednja zatvorska reč tehnike! Jedino će možda novi zatvor u Padinskoj skeli, koji je trenutno u izgradnji, biti na višem nivou, iz prostog razloga što i tehnika toliko brzo napreduje, pa su tehnička rešenja koja su nam dostupna na sve višem nivou...
Ne zna se kad će Zvezdan
U Upravi nam je još rečeno da ne znaju kada će Zvezdan Jovanović i neko od ostalih zatvorenika biti prebačen u novi zatvor u Zabeli.

- Što se tiče Posebnog odeljenja, sve je spremno. Međutim, ko će i kada biti premešten u Posebno odeljenje nije u nadležnosti Uprave, već predsednika Višeg suda u Beogradu, koji donosi rešenje o upućivanju na dalje izdržavanje kazne zatvora. Dakle, predsednik tog suda odlučuje i ko i kad će biti premešten - objašnjavaju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.
Bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i bivši šef tajne policije Radomir Marković u nedelju ujutru su iz Centralnog zatvora u Beogradu prebačeni u zatvor „Zabela" kod Požarevca! Čitav zatvorski kompleks u „Zabeli" od pre dva dana pa do daljeg spolja obezbeđuju pripadnici Žandarmerije.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.