Legija: Marković mi je pokazao ubice Ćuruvije

Izvor: RTS, 10.Feb.2014, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legija: Marković mi je pokazao ubice Ćuruvije

Milorad Ulemek je svedočio da mu je tadašnji šef DB otkrio sve o ubistvu vlasnika "Dnevnog telegrafa", otkriva "Vlic".

Bivši komandant Jedinice za specijalne operacije naveo je 8. januara 2014. da je na početku bombardovanja došao u Beograd na sastanak o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Miladin Suvajdžić - Đura Mutavi, svedok saradnik u postupcima za ubistvo premijera Zorana Đinđića, i protiv zemunskog klana, u istrazi je prvi put svedočio 6. januara 2014. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o ubistvu Slavka Ćuruvije i potvrdio je iskaze Milorada Ulemeka, braće Aleksandra i Miloša Simovića, i Dejana Milenkovića Bagzija.

"Nakon sastanka, načelnik Rade Marković me je pozvao u stranu i rekao mi da je odlučeno da se neke osobe eliminišu", svedočio je Ulemek.

On je izjavio da je tadašnjem šefu DB-a odgovorio da "crvene beretke" ne mogu da učestvuju u tome, jer su svi na Kosovu i Metohiji.

Kasnije, navodi Ulemek, Marković ga je pozvao zbog jednog drugog zadatka. Tada je Legija i pitao Markovića ko će od operativaca da pomogne, a šef DB-a mu je odgovorio: "Ovi što su ubili Ćuruviju".

"Ispred kancelarije su čekali Ratko Romić i Miroslav Kurak za koje je Marković rekao da su ubili Ćuruviju" pričao je Ulemek pred tužiocem i svojim advokatom.

On je govorio i o ulozi Milana Radonjića, osumnjičenog kao organizatora ubistva, kako je 2001. planirao likvidaciju Kurka i Romića zbog ubistva Ćuruvije. Njegov deo iskaza o planiranju likvidacije Kurka i Romića potvrdili su dva dana kasnije, 10. januara 2014, braća Miloš i Aleksandar Simović.

Oni su svedočili kako su vozilom pratili Kurka i Romića, koji su ih primetili. Zbog toga su dvojica osumnjičenih zakazala sastanak s Ulemekom i sada pokojnim vođom zemunskog klana Dušanom Spasojevićem Šiptarom.

Ulemek je svedočio i o tom sastanku nakon koga se odustalo od likvidacije Romića i Kurka. Prvi svedok u istrazi Dejan Milenković Bagzi ponovio je ranije svedočenje o praćenju Kurka i Romića s ciljem da se ubiju.

Markovića je Tužilaštvo za organizovani kriminal osumnjičilo da je naredio ubistvo Ćuruvije. Međutim, on je to negirao. Milan Radonjić, koji je osumnjičen da je organizator ubistva, sedam dana pre ubistva postavljen je za načelnika Centra DB-a u Beogradu i pomoćnika Markovića.

On je nekoliko dana bio i načelnik Druge uprave DB. Romić je tada bio operativac Druge uprave u kojoj je Radonjić bio šef. Kurak je bio posebno obezbeđenje DB, a pre toga je radio kao instruktor JSO.

"Bivši načelnik Državne bezbednosti Rade Marković mi je kazao da su Ratko Romić i Miroslav Kurak ubili Slavka Ćuruviju", rekao je Milorad Ulemek.

"Ispričao je kako je nabavio automobil koji su braća Simović koristila da prate Ratka Romića i Miroslava Kurka. On nije mogao da se dogovara s Ulemekom, koji je izolovan od spoljnog sveta u zatvoru, a ni s braćom Simović koji su takođe u zatvoru. Ulemek je saslušan 8. januara, a braća Simović 10. januara, koji su takođe potvrdili navode njegovog svedočenja" kaže izvor Blica.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

OTKRIVAMO Šta je ispričao Legija: Marković mi je pokazao ubice Ćuruvije

Izvor: Blic, 10.Feb.2014

Milorad Ulemek je svedočio da mu je tadašnji šef DB otkrio sve o ubistvu vlasnika „Dnevnog telegrafa“. ..Bivši komandant Jedinice za specijalne operacije naveo je 8. januara 2014. da je na početku bombardovanja došao u Beograd na sastanak o situaciji na Kosovu i Metohiji...Milorad Ulemek..„Bivši...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.