Lečenje obolelih do sada koštalo oko 100 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2010, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lečenje obolelih do sada koštalo oko 100 miliona evra

BEOGRAD - Dosadašnji trošak za lečenje obolelih od novog gripa A H1N1 u Srbiji procenjuje se na oko 100 miliona evra, a tek na kraju epidemije, na osnovu podataka zdravstvenih ustanova i faktura, znaće se koliko novca je tačno potrošeno, izjavili su danas Tanjugu medicinski stručnjaci.

Predsednik zdravstvenog saveta Srbije dr Dragan Delić objasnio je da lečenje obolele osobe na respiratoru košta u proseku oko 320.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dinara, a da se u okviru te cene podrazumeva aparat za veštačku ventilaciju koji je stalno uključen, zatim lekovi, infuzija i nega obolele osobe.

Delić je u izjavi Tanjugu precizirao da još uvek nema preciznih podataka o tome koliko je epidemija pogodila zdravstveni sistem Srbije, a da su prosečne vrednosti izvedene na osnovu faktura u Klinici za infektivne i tropske bolesti.

"Lečenje na opštem odeljenju bolnice, bez aparata za veštačko disanje, a koje podrazumeva terapiju, lečenje antibioticima, iznosi između 30.000 i 35.000 dinara", objasnio je sagovornik Tanjuga i dodao da nema preciznih podataka o tome koliko košta lečenje u kućnim uslovima.

Delić je kazao da će se precizniji podaci o tome koliko je koštalo lečenje obolelih od novog gripa znati na kraju epidemije kada se sabere koliko je bilo hospitalizovanih slučajeva, i koliko ih je bilo smešteno na intenzivnoj nezi.

Ekonomski aspekti pandemije

On je objasnio da se svuda u svetu razmatraju ekonomski aspekti pandemije i da bi to isto trebalo učiniti i u Srbiji i dodao da je u ekonomskom smislu najjevtinija vakcinacija, kao mera zaštite.

Predsednik radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije dr Predrag Kon kazao je da se dosadašnji trošak može proceniti na 100 miliona evra i dodao da bi troškovi, kao i broj smrtnih slučajeva, mogli biti manji ukoliko bi se građani u većem broju odazvali masovnoj vakcinaciji.

Govoreći o tome koliko u proseku košta lečenje u kućnim uslovima, Kon je kazao da, kada se uzme u obzir da su potrebni određeni lekovi (antivirusni ili drugi), to sve skupa košta građane 50 evra.

"Kada se uračuna i odbitak od prosečene plate zbog bolovanja, procenjuje se da sve to košta oko 100 evra", izjavio je Kon agenciji Tanjug.

Udarni talas u februaru i martu

On je kazao da je pandemija novog gripa "podmukla", iako je jačina virusa trenutno blaga i upozorio da je već sada broj umrlih više nego dvostruko veći nego što je to bilo početkom sedamdesetih u vreme epidemije velikih boginja - variole vere.

"Smatra se da je pandemija blaga, a i tako blaga ona oduzima živote", kazao je Kon dodavši da je prosečna starost osoba koje su umrle od virusa novog gripa oko 43 godina.

"Od 75 umrlih, 20 odsto njih je bilo potpuno zdravo, a smrtni ishodi zabeleženi su i kod četiri trudnice, dve porodilje i kod 12 gojaznih osoba", objasnio je dr Kon i dodao da su ostali kod kojih se obolevanje završilo fatalnim ishodom imali određene zdravstvene tegobe.

Komentarišući jačinu virusa, Kon je kazao da je epidemijski proces gripa još blag ali da je nepredvidljiv i da je loše to što epidemija među stanovništvom izaziva sumnjičavost.

"To ne može da zavisi ni od Evropskog parlamenta ni od Svetske zdravstvene organizacije, niti bilo kog pojedinca, niti epidemiologa koji tumače situaciju", poručio je predsednik Radne grupe za praćenje pandemije.

"Da je epidemija samo malo jača bilo bi jako teško izboriti se", napomenuo je Kon i dodao da se udarni talas novog gripa očekuje tokom februara i u martu.
Pogledaj vesti o: H1N1

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.