Lebane: Obnovljeni domovi u romskom naselju

Izvor: RTS, 21.Dec.2018, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lebane: Obnovljeni domovi u romskom naselju

U romskom naselju „Jablanica” u Lebanu rekonstruisano je osam prizemnih stambenih zgrada u kojima živi 38 porodica. Rekonstrukcija je koštala sto pedeset hiljada evra.
U jednoj sobi Sunčica i Zoran podigli su i odškolovali tri sina. Žive od socijalne pomoći i sezonskih poslova. Uz nov krov nad glavom i fasadu konačno imaju i svoje kupatilo.

„Lepo su sve uradili.puno nam znači.Kupatolo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i sve ovo, toplije je, manje drva idu i sve”, kaže Sunčica Stamnković.
Posle svake kiše voda se slivala sa plafona. Od vlage i memle kaže Branka nije moglo da se diše. Sada je u domu šestočlane porodice Antić potpuno drugačija slika.
„Stvarno je bilo hladno ali sad izolacija,krovovi,oluci mi to nikad ne bi mogli da uradimo”, navodi Branka Antić.
U lebanskom naselju „Jablanica” živi 320 Roma. Priključeni su na gradski vodovod, imaju kanalzaciju, ulice su asfaltirane, a nedavno su deca dobila i svoj prostor za igru.
„Stalno se igramo. Igramo fudbal, ponekad i očistimo da bi smo imali dobre uslove”, zadovoljan je Luka Pešić.
Poboljšanje standarda života u romskim naseljima je zajednički projekat Evropske unije, Ministarstva građevinarstva, nemačke organizacije „Help” i lokalnih samouprava.
Obezbeđeno je 9,2 miliona evra za rešavanje stambenih i infrastrukturnih problema romske zajednice u 13 opština u Srbiji.
„Posle 1976. godine, posle velike poplave u Lebanu ovo su objekti koji su izgrađeni sredstvima opštine za romske porodice, za našu romsku zajednicu. Od tada ti objekti nisu rekonstrisani”, objašnjava Ivan Bogdanović, predsednik opštine Lebane.
„Nameravamo da u narednom periodu pripremimo i nove programe kojima ćemo proširirti programe i na druge opštine i gradove u Srbiji pre svega za izgradnju komunalne infrastrukture, vodovoda, kanalizacije, puteva”, navodi Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva građevinarstva i saobraćaja.
Na teritoriji opštine Lebane u 11 naselja ima 1.870 Roma. Njihov najveći problem je nezaposlenost. Socijalna pomoć, sakupljanje sekundarnih sirovina i sezonski poslovi jedini su im izvori prihoda.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Završena rekonstrukcija u romskom naselju

Izvor: JUGpress.com, 21.Dec.2018

LEBANE..U Lebanu je završena rekonstrukcije 38 stambene jedinice u osam zgrada u..romskom naselju “Jablanica” u koje će biti smešteno 200 odraslih I sto..dece...Ovo naselje je danas obišao..državni sekretar Ministarstva za gradjevinu  Zoran Lakićević, koji je rekao da se radi o..projektu...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.