Izvor: Vesti-online.com, 20.Avg.2015, 04:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lazarević ne može ni na noge

Već duže vreme sa pravnim zastupnicima Vladimira Lazarevića u Hagu porodica srpskog generala pokušava da izdejstvuje odluku Haškog tribunala da se njihovom suprugu i ocu vreme provedeno u Srbiji na operacijama i lečenju uračuna u kaznu, čime bi stekao uslov da bude pušten na slobodu jer bi na taj način njegovo vreme do sada provedeno u Ševeningenu bilo duže od dve trećine kazne. I zbog lošeg zdravstvenog stanja odavno se očekuje da general bude pušten iz zatvora, ili da bude prebačen >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u neku od zavodskih ustanova u našoj zemlji, gde bi odslužio ostatak kazne.

- Vladimir je u teškom stanju. Izdaju ga noge i ne može da hoda, slabo jede, a ne prima ni neophodnu terapiju za cirkulaciju, što kod njega izaziva teške vrtoglavice i stalnu nesvesticu. Brinemo da li će uopšte živ dočekati slobodu - kaže za "Vesti" generalova supruga Olga Lazarević, koja se sa sinovima Marjanom, Vladanom i Milanom svakodnevno nada dobrim vestima, ali za sada ih nema.

General Lazarević osuđen je 29. februara 2009. godine bez ijednog dokaza na 15 godina zatvora, a prošle godine ova kazna smanjena je za jednu godinu. Dobrovoljno se predao 3. februara 2005. godine.

- Sa Nacionalnim savetom naše zemlje za saradnju sa Hagom, tim pravnih zastupnika generala Lazarevića još prošle godine, krajem leta podneo je zahtev tribunalu za njegovo puštanje na uslovnu slobodu - ističe Milan Petrović, jedan od advokata srpskog generala i dodaje da je zajedno s lečenjem u niškoj volnici i na VMA u Beogradu, Lazarević odležao više od dve trećine kazne na koju je osuđen.

Do sada je Tribunal odbijao da prizna vreme lečenja u kaznu, iako je to u drugim slučajevima haških osuđenika (na primer iz Hrvatske) redovno prihvatao. General je još od 2013. godine trebalo kaznu da izdržava u Poljskoj, ali ni posle godinu i po dana poljske vlasti nisu donele odluku o premeštanju generala u neki od tamošnjih zatvora.

U porodici Vladimira Lazarevića nadaju se i duboko veruju da će i Vlada Srbije učiniti sve kako bi se general vratio kući što pre. A kao moguće, a verovatno i jedinio rešenje da nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije JNA izađe na slobodu pre sredine naredne jeseni, pominje se zahtev za pomilovanje, koji bi do kraja avgusta trebalo da bude upućen Haškom tribunalu.

* I general Lazarević u teškom zdravstvenom stanju

* General Mile Mrkšić preminuo u zatvoru u Portugaliji

* Hag ubio i Mrkšića

* Odu zdravi, vrate se u kovčegu

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.