Izvor: B92, 11.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lazarević:Izručenje - izdaja poginulih

Beograd -- General-pukovnik Vladimir Lazarević kaže da bi izručenje njega i još tri generala vojske i policije Haškom tribunalu predstavljalo izdaju poginulih i amnestiranje zločina nad Srbima.

"Kroz našu sudbinu rešava se i sudbina Srbije, jer je ova optužnica - optužnica protiv naše vojske. Srbija prihvatanjem ovakve optužnice treba da amnestira neviđene zločine albanskih terorista, da pomiluje veliki zločin protiv mira koji su učinile zemlje NATO alijanse. I >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbija će to morati da uradi", rekao je u nedelju bivši komandant Prištinskog korpusa na BK televiziji.

"Ako Srbija preuzme krivicu na sebe i zamaskira te zločine, onda je budućnost naše zemlje i Kosmeta vrlo neizvesna. U tom slučaju, oni će uskoro proglasiti nezavisnost", rekao je Lazarević. On je dodao da su čak i "parlamenti zemalja NATO osudili svoje države zbog rata, a samo Srbija ćuti, jer je ponestalo snage i hrabrosti u narodu da se sazna istina o tome šta se dešavalo na Kosovu".

Lazarević je izjavio i da vojska "ima čiste ruke", jer su, sve do početka bombardovanja, na Kosovu bili predstavnici međunarodne zajednice, koji su pratili svaki njen korak i, sa druge strane, oživeli i naoružali OVK. On je dodao da je vojska "još tokom rata preduzimala najoštrije mere za kažnjavanje osoba koje su činile zločine".

On je naveo i da su mu "pouzdani izvori" rekli da je optužnica protiv četvorice generala "barem delimično pisana u Beogradu". Pored Lazarevića, Haški tribunal od Srbije traži izručenje bivšeg načelnika Generalštaba Nebojše Pavkovića i policijskih generala Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.