Lavrov: Zapad pokušava da destabilizuje Rusiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2021, 12:43

Lavrov: Zapad pokušava da destabilizuje Rusiju

Zapadne obaveštajne službe su spremne da podrže elemente koji pokušavaju da ubace razne vrste ekstremizma u Rusiju, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Oni će pokušati, zapravo, već pokušavaju to na različite načine, naravno, da utiču i destabilizuju situaciju u našoj zemlji. Postoje posebne metode rada. Obaveštajne službe su voljne da podrže ljude čiji je interes da promovišu različite ekstremističke tendencije", rekao je Lavrov >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tokom vebinara o ruskoj spoljnoj politici, a preneo TAS S.

Prema Lavrovu, Federalna služba bezbednosti (FSB) i ostale ruske obaveštajne službe "pažljivo prate takve ekstremističke pretnje".

"Jedan klasičasn primer je takozvana mekana moć: promovišu svoj cilj kroz rad nevladinih organizacija, koje su sponzorisane iz inostranstva i guraju ciljeve kroz spoljne misije NVO, koje finansira američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID), pod okriljem Stejt departmenta", dodao je Lavrov.

On smatra da će Zapad pokušati da utiče na izbore u Rusiji kroz posmatrače OEBS-a i Saveta Evrope.

Ruska Centralna izborna komisija je u kontaktu sa Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koja je pod okriljem OEBS-a po pitanju nadgledanja izbora, dodaje TASS.

Šef diplomatije Rusije je podsetio da je jedina obaveza članice OEBS-a da pozove međunarodne posmatrače na nacionalne izbore, ali da nema posebnih pravila o broju posmatrača i o vremenu kada treba da budu pozvani.

"Štavise, nema informacije da li posmatrači treba da budu iz OEBS-a ili ODIHR-a. U pitanju je samo obaveza da pozovete međunarodne posmatrače, a mi smo to uradili, uveravam vas. Ubeđen sam da ovi ODIHR lideri žele da dodaju malo ulja na vatru tokom svih diskusija, tako da bi mogli da pronađu najmanju grešku u bilo čemu", ocenio je Lavrov.

Cilj je da se napravi nestabilnost oko Rusije, da se najbliži susedi pritisnu da odaberu - ili ste sa Zapadom ili ste sa Rusijom, dodaje Lavrov.

"Žele da 'apsorbuju' te teritorije oko naše zemlje na razne načine - i vojno i ekonomski - i da nas okruže tampon zonom", kazao je ruski ministar i ocenio da je takva linija jasno viđena u Ukrajini, a da se prethodnih meseci testiraju određene metode i u Belorusiji.

Lavrov se osvrnuo i na Moldaviju, još jednu bivšu sovjetsku republiku.

"Amerikanci i Evropljani su počeli geopolitičku bitku za Moldaviju, čak se ni ne stide otvorene propagande tokom nedavnih parlamentarnih izbora, direktno se mešajući u unutrašnja pitanja naizgled suverene zemlje. Naše zapadne kolege pokušavaju da prošire svoje prisustvo, sa sve vojskom, duž naših granica, uključujući i u centralnoj Aziji i na Južnom Kavkazu", dodao je Lavrov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lavrov: Zapad pokušava da stvori pojas nestabilnosti oko Rusije na račun Belorusije i Moldavije

Izvor: Vostok.rs, 24.Jul.2021, 09:00

Zapad pokušava da stvori pojas nestabilnosti oko Rusije na račun Belorusije i Moldavije, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. „Naravno, ne gnušaju se očiglednih `fejkova`. Sve to treba uzeti u obzir. Oko nas pokušavaju da naprave pojas nestabilnosti terajući naše najbliže...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.