Lavrov: Rusija će uzvratiti ako bude napadnuta

Izvor: Prva.rs, 23.Apr.2014, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Rusija će uzvratiti ako bude napadnuta

12.53 - Prva grupa srpskih studenata, koji studiraju na Akademiji kulture i umetnosti u Lugansku, krenula je sinoć vozom ka Kijevu, u pratnji dvoje srpskih diplomata iz Ambasade Srbije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Studenti će danas iz Kijeva nastaviti putovanje ka Srbiji, a Ambasada Srbije će im omogućiti transfer do aerodroma, dok će onima koji putovanje nastavljaju narednog dana, obezbediti prenoćište u Kijevu.
Sa drugom grupom srpskih studenata >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << iz Luganska, čija se školska godina završava sredinom maja, Ambasada u Kijevu nastavlja da održava kontakt i biće im pružena sva neophodna pomoć kako bi se, po okončanju obaveza na fakultetu, bezbedno vratili u Srbiju, zaključuje se u saopštenju.

12.33 - Dodatne sankcije protiv Rusije razbuktale bi tenzije između Moskve i Kijeva, upozorio je danas austrijski kancelar Verner Fajman, pozivajući umesto toga na deeskalaciju sukoba.

12.14 - Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je danas da se Nemačka i Francuska zalažu za diplomatsko rešenje ukrajinske krize i sprovođenje dogovora iz Ženeve i ocenio da bi svaka dalja eskalacija stanja otežala rešenje konflikta.

11.47 - Rusija će, ako bude napadnuta i ako interesi ruskog naroda budu ugroženi, uzvratiti u skladu sa međunarodnim zakonom, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za ruski kanal RT. 

10.17 - Vlasti samoproglašene Narodne republike Donjeck smatraju da je najbolji izlaz iz nastale situacije na istoku Ukrajine potpisivanje privremenog Ustavnog sporazuma po pitanju ovlašćenja regiona, navodi se na sajtu Donjecke oblasne državne administracije.

10.15 - Američki magazin "Vajs" (Vice) potvrdio je da je u gradu Slavljansku na istoku Ukrajine otet novinar Simon Ostrovski koji radi za taj list. "Znamo šta se dogodilo sa Simonom Ostrovskim i radimo na tome da osiguramo bezbednost našeg prijatelja i kolege", poručio je juče američki časopis na svom nalogu na Tviteru, prenosi danas agencija Ukrinform.

9.29 - Bivši šef ruske diplomatije Igor Ivanov ocenio je da Vašington koristi Ukrajinu kao "piona u svojoj velikoj geopolitičkoj igri", upozorivši da je ta zemlja "bure baruta koje će pre ili kasnije da eksplodira".

9.12 - Sjedinjene Američke Države i Zapad su izazvali ukrajinsku krizu, izjavio je u intervjuu češkoj televiziji CT24 bivši predsednik Češke Vaclav Klaus. "Mislim da Rusija nije kriva za izbijanje nemira na Trgu nezavisnosti (Majdanu) u Kijevu. Zapadna Evropa i SAD su pogoršali tu situaciju", istakao je Klaus, a prenela agencija Itar-Tas.

9.05 - Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izrazio je nadu da će sporazumi iz Ženeve o Ukrajini biti sprovedeni. On je u izjavi za televiziju "Rusija 24" rekao da nikome ne treba da velika kriza pređe u vojni sukob.

2.18 - Američki državni sekretar Džon Keri rekao je u telefonskom razgovoru šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da bi Vašington mogao da uvede dodatne sankcije protiv Rusije ukoliko se ne smire tenzije u istočnim gradovima Ukrajine, navodi Rojters. Keri je Lavrovu rekao da je duboko zabrinut zbog nedostatka pozitivnih koraka Rusije ka deeskalaciji krize u istočnoj Ukrajini, prenosi AP.

Jarema, koji je zadužen za bezbednosna pitanja, rekao je novinarima da nove akcije još nisu otpočele ali je dodao da će "u bliskoj budućnosti, odgovarajuće mere biti preduzete i videćete rezultate", prenela je agencija Rojters.

Ukrajina je na Uskrs u istočnim regionima obustavila aktivnu fazu "antiterorističke operacije", koju je Turčinov proglasio 15. aprila.

Prvi potpredsednik ukrajinske vlade je rekao, dan posle posete Kijevu američkog potpredsednika Džoa Bajdena, da je Ukrajina dobila podršku SAD i da ih one neće ostaviti "same s agresorom".

Bajden je najviši američki zvaničnik koji je posetio Ukrajinu od izbijanja krize koji je ukrajinskim liderima preneo poruku podrške predsednika SAD Baraka Obame.

Bela kuća je saopštila da će SAD obezbediti dodatnu ekonomsku pomoć ukrajinskoj vladi kako bi sprovela političke i ekonomske reforme.

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.