Lavrov: Nastavićemo dijalog sa Zapadom o bezbednosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2022, 14:20

Lavrov: Nastavićemo dijalog sa Zapadom o bezbednosti

Rusija će nastaviti dijalog sa Zapadom o bezbednosnim pitanjima i spremna je za odvojene razgovore o nuklearnim projektilima srednjeg dometa, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je, nakon razgovora sa poljskim ministrom spoljnih poslova i predsedavajućim OEBS-om Zbignjevom Rauom u Moskvi, odbacio izveštaje da Rusija planira invaziju na Ukrajinu, navodeći da je reč o "informacionom terorizmu", prenosi agencija Rojters.

Lavrov je ukazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da bi razgovori o bezbednosnim zahtevima Rusije u okviru OEBS bili zanimljivi, ali takva diskusija, prema njegovim rečima, ne može biti zamena za razgovore sa Sjedinjenim Državama i NATO-om.

"Bez ikakvog napretka sa ovim drugima, razgovori sa OEBS-om bili bi besmisleni", izjavio je Lavrov posle sastanka sa Rauom.

Kako navodi ruska agencija TASS, on je naveo i da su SAD i NATO u svojim dokumentima dali pozitivne odgovore na neke od ruskih bezbednosnih inicijativa koje su dugo vremena odbacivali.

"Zapad je na kraju odgovorio, kada je shvatio da diskutujemo o potrebi korenitih promena u oblasti bezbednosti. Odgovor Zapada je bio pozitivan na neke od inicijativa koje je dugo vremena odbacivao", poručio je Lavrov.

On je izrazio nadu da je opoziv predstavnika pojedinih zemalja iz sastava Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Donbasu zaista povezan sa formalnim razlozima i da "misija neće ponoviti iskustvo slične strukture koja je delovala na Kosovu 1999. godine", prenosi Sputnjik.

"Znajući da su zemlje o kojima se radi, zapravo na čelu ovih informacionih terorističkih informacija, nehotice mi pada na pamet da možda imaju neke skrivene misli", rekao je Lavrov.

"Zaista ne bih voleo da se ponovi tužno iskustvo OEBS-a iz 1999. godine kada je šef misije OEBS-a u srpskoj pokrajini Kosovo, gospodin Vilijam Voker, državljanin SAD, naduvao apsolutno lažnu temu navodnog ubistva civila u selu Račak. Kasnije je dokazano da su ti civili bili naoružani borci i da su poginuli u borbi, što je Evropska unija naknadno jasno utvrdila", podvukao je Lavrov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lavrov: Spremni smo za bezbednosne razgovore sa Zapadom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2022, 13:40

Rusija je spremna za razgovore koje je Zapad predložio o određenim bezbednosnim pitanjima ako to ne znači "ostavljanje po strani" ključnih zahteva Rusije, kao što je zaustavljanje širenja NATO-a ka istoku, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov..."Verujemo da je to pozitivan...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.