Lašet ili Zeder - ko će biti kandidat za kancelara?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2021, 13:44

Lašet ili Zeder - ko će biti kandidat za kancelara?

Ko će biti kandidat konzervativaca za kancelara na saveznim izborima u Nemačkoj - Armin Lašet (CDU) ili Markus Zeder (CSU), postavlja pitanje Dojče vele (DW) i navodi da se danas održava važan sastanak čelnika CDU i CSU, a da će odluka biti biti doneta uskoro.

Usled pandemije i lošeg vladinog upravljanje krizom u poslednje vreme, kako pokazuju ankete, konzervativci naglo gube podršku birača. Neki njihovi poslanici bili su prisiljeni na ostavku, zbog bogaćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od ogromnih provizija za posredovanje u nabavci zaštitnih maski.

Ali, pre svega, posle 16 godina na mestu kancelara, Angela Merkel se povlači - neće se kandidiovati na jesen i iza sebe ostavlja dezorijentisanu stranku, navodi DW.

Ona je nedavno u anketama dobila poverenje između 26 i 28 posto ispitanika, a na saveznim izborima 2017. dobila je 32,9 posto glasova.

Dvojica muškaraca važe za favorite u kandidaturi za kancelara, a obojica su trenutno premijeri u svojim saveznim pokrajinama.

Armin Lašet, predsednik CDU od januara ove godine, premijer je Severne Rajne-Vestfalije - najmnogoljudnij savezne pokrajine Nemačke. Markus Zeder, prvi čovek bavarske sestrinske stranke CSU, na čelu je vlade Bavarske.

Zaparavo, navodi DW, pravilo glasi: Ako predsednik CDU zatraži kandidaturu za sebe, niko ga ne može sprečiti, jer CDU postoji u 15 saveznih država, a CSU samo u Bavarskoj.

Ali 2021. je i po tome drugačija, pošto je Zeder, dinamični premijer u Bavarskoj, jedan od političara koji je tokom pandemije imao delom jasan kurs. Uvek je stajao i stoji na strani kancelarke, koja se zalaže za što stroža ograničenja i prilično je skeptična prema ublažavanju mera.

Lašet je bio jedan od zagovornika ublažavanja mera u korona krizi, ali se sada zalaže za strogi kratki lokdaun, kao Zeder i Merkel. Brza promena odluka naštetila je njegovom imidžu.

Nemci bi verovatnije Zederu poverili tu najvažniju političku funkciju u zemlji - u anketi Instituta za ispitivanje javnog mnjenja YouGov, sprovedenoj sredinom marta, 41 odsto ispitanika želelo je da Zeder predvodi Uniju obe stranke u saveznoj predizbornoj kampanji, a samo 14 odsto ih je bilo za Lašeta.

Sa druge strane, prema onome što se może čuti iz poslaničkog kluba Unije, Lašet još ima malu prednost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lašet ili Zeder - ko će biti kandidat za nasljednika Merkelove?

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Apr.2021

BERLIN - Ko će biti kandidat konzervativaca za kancelara na saveznim izborima u Njemačkoj - Armin Lašet (CDU) ili Markus Zeder (CSU), postavlja pitanje Dojče vele (DW) i navodi da se danas održava važan sastanak čelnika CDU i CSU, a da će odluka biti biti donesena uskoro.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.