Lakše do pasoša   i lične karte uz korišćenje SMS-a

Izvor: Blic, 26.Apr.2011, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakše do pasoša i lične karte uz korišćenje SMS-a

BEOGRAD - Posle skoro mesec dana od kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo projekat zakazivanja termina za podnošenje zahteva za izdavanje biometrijskih dokumenata, lične karte i pasoša, putem SMS-ov, više od 1.600 građana je iskoristilo ovu uslugu. Redovi i čekanje za zakazivanje termina u policiji uskoro bi mogli da bude prošlost

Za sada se zakazivanje obavlja samo u policijskim stanicama na Savskom vencu, Paliluli i Rakovici, a ako se projekat pokaže kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uspešan, biće proširen i na ostale policijske uprave.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je ovaj način rešenja problema smanjenja redova i gužvi izazvao pozitivne reakcije i pohvale građana. Od kada je počela ova probna faza 30. marta, kada je servis otvoren na Savskom vencu, odnosno od 14. aprila, kada je proširen i na Rakovicu i Palilulu, pa do 18. aprila, ukupno je zakazano 1.664 termina, od čega 1.060 u Policijskoj stanici Savski venac, a po 302 termina u PS Palilula i PS Rakovica. U MUP kažu da za korisnike servisa ovo podrazumeva jedan korak manje do dokumenata.

- Uvođenjem faze testiranja servisa otvorena je još jedna mogućnost dobijanja termina u cilju da se, shodno raspoloživim tehničkim kapacitetima, građanima olakša zakazivanje termina, skrati procedura za izdavanje biometijskih dokumenata i izbegnu gužve u policijskim stanicama - kažu za „Blic” u MUP.

Ima i onih koji ne dođu

na zakazan termin

Iako je ovaj servis izazvao veliko interesovanje Beograđana, među onima koji su na ovaj način uspeli da zakažu termin ima i onih koji ne poštuju postignut dogovor.

- U praksi se događa i da građani ne dođu sa kompletnom dokumentacijom, tako da dobijeni termin praktično ne bude iskorišćen, ili uopšte ne dođu na zakazan termin - objašnjavaju u MUP za naš list.

Probno testiranje će trajati dva meseca posle čega će nadležni organi i službe dati stručno mišljenje o daljoj realizaciji ovog projekta, što može dovesti do toga da se on proširi i na druge policijske stanice.

Zakazivanje slanjem SMS-a mogu da koriste svi građani koji žive na teritoriji Beograda, a ne samo oni sa prebivalištem na Savskom vencu, Rakovici i Paliluli. Da bi se zakazao termin, potrebno je poslati tri SMS-a, a ukupna cena sve tri poruke iznosi od 70 do 80 dinara, u zavisnosti od mobilnog operatera.

Servis se aktivira slanjem SMS-a sa ukucanim „MUP" i JMBG brojem na broj 2224. Nakon toga, građanin će takođe putem SMS-a na svoj mobilni telefon dobijati jednostavna uputstva koja treba da prati da bi uspešno zakazao termin. Dan pre zakazanog termina servis će poslati poruku sugrađaninu da bi ga podsetio da je došao na red za izdavanje dokumenata, ali i da bi još jednom zatražio potvrdu dolaska.

Servis je namenjen zakazivanju termina do 14 dana unapred, ali je moguće i promeniti ili otkazati ponuđeni termin.

- Moguće je pojedinačno, kao i zakazivanje porodičnog termina, gde se nudi mogućnost da porodice, a naročito one sa malom decom, u istim ili vezanim terminima predaju zahteve - kažu u MUP.

Grupni termini se mogu zakazati za maksimalno šest osoba, a više informacija može se dobiti na sajtu www.mup.gov.rs.

Kako se zakazuje termin putem SMS-a

Z a j e d n u o s o b u

1. U prvoj poruci ukucajte „MUP”, matični broj i pošaljite na 2224.

2. Kao odgovor u povratnoj poruci dobijate uputstvo za rezervaciju.

3. U drugom SMS-u šaljete PLK i naziv policijske stanice gde želite da zakažete termin.

4. Kao odgovor dobijate prvi slobodan termin.

5. Ako vam odgovara ponuđeni termin, šaljete „DA” na 2224, a kao odgovor stiže vam potvrda o rezervaciji.

7. Ako vam termin ne odgovara, možete ga promeniti slanjem slova T. U tom slučaju, stari termin se oslobađa, a dobijate novi termin u željenom periodu.

8. Ako ne možete da dođete, termin možete otkazati slanjem reči „OTKAZ” sa ID brojem koji ste dobili prilikom prijave.

Z a v i š e o s o b a

1. U SMS-u šaljete „MUP” i svoj JMBG na 2224.

2. Kao odgovor u povratnom SMS-u dobijate uputstvo za rezervaciju.

3. Ako korisnik želi da zakaže spojene termine za porodicu, šalje SMS-ove za sve članove porodice tako što ukuca CLAN i JMBG-ove i pošalje na 2224.

4. Sledi povratna poruka.

5. U narednoj poruci kucate „PKL” i naziv policijske stanice gde želite da izvadite dokumenta.

6. Uslediće poruka sa spojenim zakazanim terminima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.