Lajen: Moguće i druge regionalne inicijative na Z.Balkanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2021, 15:26

Lajen: Moguće i druge regionalne inicijative na Z.Balkanu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je danas da su osim Berlinskog procesa i druge inicijative na Zapadnom Balkanu moguće, uz uslov da budu sveobuhvatne i da poštuju zajedničke ciljeve.

Predsednica EK je poručila na konferenciji za štampu nakon sastanka sa premijerom Albanije Edijem Ramom, da to što je Berlinski proces počeo da radi na integraciji zajedničkog tržišta, omogućava i da se pojave i druge regionalne inicijative, koje moraju biti inkluzivne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i uz poštovanje zajedničkih ciljeva.

"Dozvolite mi još jednom da konstatujem da je do sada Berlinski proces već počeo. Takođe mogu da potvrdim naše opredeljenje za napredovanje Berlinskog procesa. Mogu li tu biti prisutne i druge inicijative? One moraju da budu sveobuhvatne, vizionarske i apsolutno moraju da poštuju sve zajedničke ciljeve. Samo na ovaj način ćete imati moju najveću podršku", naglasila je Fon der Lajen, prenosi albanski Juronjuz.

Albanski premijer Edi Rama poručio je da "Otvoreni Balkan",odnosno implementacija dogovora koje su 29. jula postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i on, nije inicijativa koji ima za cilj da se takmiči sa Berlinskim procesom, već da je reč o strateškom interesu koji je nastao na ovom procesu.

On je rekao i da je Otvoreni Balkan vrsta mehanizma za implementaciju Berlinskog procesa, a kao njegovu prednost istakao što države mogu samostalno da izaberu da postanu deo inicijative, a da se međusobno ne drže u talačkom odnosu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sutra će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u četvrtak i sa premijerkom Anom Brnabić, najavljeno je u Briselu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.