Lajčak: Pripremam razgovore sa glavnim pregovaračima

Izvor: B92, 11.Dec.2023, 13:11

Lajčak: Pripremam razgovore sa glavnim pregovaračima

Miroslav Lajčak rekao je da se sa svojim timom u Briselu priprema za predstojeće odvojene razgovore sa "glavnim pregovaračima dve strane".

"Poslednjih nekoliko dana bio sam zauzet u Briselu gde se zajedno sa svojim timom pripremam za predstojeće odvojene razgovore sa glavnim pregovaračima dve strane", napisao je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Lajčak u pregledu aktivnosti protekle nedelje objavljenom sinoć na njegovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fejsbuk profilu.

On je podsetio da se nedelja završila s "nekim dobrim vestima", potpisivanjem dugoočekivanog ;komercijalnog ugovora između kompanije za distribuciju električne energije na Kosovu KEDS i Elektrosevera.

"Ovo je važan korak u primeni Mape puta za energetiku usvojenu uz posredovanje EU i znači napredak na putu normalizacije odnosa izmneđu Kosova i Srbije", napisao je Lajčak koji je potpisivanje ugovora pozdravio ranije, u subotu, preko mreže X.

On je rekao da konkretnije to znači da će Elektrosever početi da snabdeva struju većinski srpske opštine na severu Kosova "čime će se okončati sadašnja neregulisana praksa".

Lajčak je napisao da je imao niz značajnih razgovora i angažmana tokom protekle nedelje. U sredu je, kako je naveo, razgovarao sa članovima Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga koji su bili u poseti Briselu, centru evropskih institucija.

"Razgovarali smo o novom zamahu za evropsko proširenje i ja sam ih obavestio o toku stvari u Dijalogu i narednim koracima. Zahvalan sam Nemačkoj na snažnoj podršci mom radu i njihovom angažovanju na Balkanu i njihovom zalaganju za evropsku budućnost celog regiona", napisao je Lajčak.

Pri kraju nedelje Lajčak je,kako je napisao, bio pozvan da govori na panelu u okviru godišnjeg samita Prijatelji Evrope- EU-Zapadni Balkan samita u Briselu. U obraćanju je naglasio da je prvi put za duže vreme EU spremna za proširenje i da je "kranje vreme" da se ugrabi šansa da se krene napred sa evropskom integracijom Zapadnog Balkana.

U petak se sreo sa američkim ambasadorom u Beogradu Kristoferom Hilom, rekao je Lajčak dodajući da je uvek korisno da se porede stavovi i planiraju naredni koraci, kao i da je zahvalan na izvanrednoj saradnji EU i SAD oko dijaloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lajčak: Pripremam razgovore sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Dec.2023

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da se sa svojim timom u Briselu priprema za predstojeće odvojene razgovore sa "glavnim pregovaračima dve strane".

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.