LUDI OKTOBAR! Dramatična promena vremena: Do petka LEDENO I SNEG, a za vikend nam stiže LETO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2018, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LUDI OKTOBAR! Dramatična promena vremena: Do petka LEDENO I SNEG, a za vikend nam stiže LETO!

U narednih sedam dana u Srbiji će se bukvalno promeniti sva četiri godišnja doba, najavljuju meteorolozi.

Prema njihovim rečima, temperatura će naglo padati sve do četvrtka, kada je na planinama moguć i čak sneg, da bi nam se već za vikend vratilo toplo i sunčano vreme, sa letnjih 25 stepeni. Lekari upozoravaju da bi nagle promene vremene i drastični padovi i skokovi temperature mogli nepovoljno da utiču po srčane, plućne i psihijatrijske bolesnike.

Meteorolog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << „Weather2Umrella“ Đorđe Đurić objašnjava da do vikenda u Srbiji možemo da očekujemo sve moguće meteorološke pojave.

- Naredna tri dana nad Srbijom će biti oblaci koji donose povremenu kišu i veoma hladno vreme. U utorak se poneka kap kiše očekuje na jugu i zapadu Srbije, a živa u termometru neće preći 17. podeljak. U sredu će biti još hladnije, a kiša neće zaobići nijedan dep naše zemje, dok će na visokim planinama padati susnežica. Uz to, duvaće jak severozapadni vetar, koji će povremeno dostizati i olujnu brzinu, pa će nam se činiti da je hladnije nego što zapravo jeste. Najhladniji dan biće četvrtak , kada će maksimalna temperatura dostići tek 14 stepeni, a u višim predelima može se očekivati i nešto ozbiljniji sneg – kaže Đurić.

Sagovornik ističe da nas pravi temperaturni šok očekuje već u petak i u subotu, kada će temperatura za manje od 48 stepeni skočiti za 11 stepeni.

- Petak će u Srbiji osvanuti sunčan i bez kiše, sa temperaturama od oko 20 stepeni, što je ogromna razlika u odnosu na četvrtak. A već za vikend vraća se leto, koje nam donosi vreli ciklon sa Mediterana i sa severa Afrike. Zbog toga će u velikom delu naše zemlje maksimalne temperature ići i do 25 stepeni. Zanimljivo, ovaj ciklon će zemljama u regionu doneti ogromne padavine, koje bi mogle da izazovu čak i poplave u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori. Međutim, dok kod njih bude divljala oluja, kod nas će biti leto, a pljuskovi su mogući samo na krajnjem zapadu zemlje, u Bačkoj, Sremu, Mačvi i Podrinju – prognozira Đurić i dodaje da će sam kraj oktobra biti sunčan, ali sa temperaturama koje neće prelaziti 20 stepeni.

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić iz Doma zdravlja Zvezdara očekuje da će, zbog drastičnih promena temperature, za vikend čekaonice napuniti pacijenti koji imaju problema sa srcem i plućima.

- Naši lekari već sada imaju pune ruke posla, jer se vreme naglo promenilo u poslednjih nekoliko dana. Ipak, prava navala pacijenata očekuje nas sledećeg vikenda, kada su meteorolozi najavili povratak normalno toplog vremena za ovo doba godine. Kada se za 24 sata vreme drastično promeni, a temperatura skoči sa 14 na 25 stepeni, normalno je očekivatida ljudi odreaguju. Prema iskustvu, u najvećem broju slučajeva javljaju se kardiovaskularni i plućni bolesnici, koji se žale na gušenja, vrtoglavice i probleme sa pritiskom, koji u takvim slučajevima veoma brzo pada. Ne smemo zaboraviti ni neuropsihijatrijske pacijente, koje promena vremena razdraži i izaziva im često menjanje rapsoloženja – objašnjava dr Grujić.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.