LSV: Vlada Srbije nastavlja praksu centralizacije države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2019, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Vlada Srbije nastavlja praksu centralizacije države

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da Vlada Srbije nastavlja praksu centralizacije države, što potvrđuje način na koji po hitnom postupku rešava probleme Beograda, dok, s druge strane, Zakona o finansiranju Vojvodine nema ni posle 11 godina.

Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš u saopštenju za javnost podseća da je do izmena i dopuna Zakona o glavnom gradu došlo posle inicijative koju je pre godinu dana usvojila Skupština grada Beograda, pri čemu je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << interesantno to da temelj ovih zakonskih izmena predstavlja decentralizacija glavnog grada.

On je rekao da LSV zato postavlja pitanje premijerki Ani Brnabić zašto se decentralizacija, kao pojam u sistemu zemlje, odnosi samo na grad Beograd, a ne i na sve ostale krajeve države.

"Građani Vojvodine se pitaju kako je moguće da Zakon o Beogradu bude usvojen godinu dana posle pokretanja inicijative, a Zakon o finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine nije usvojen ni 11 godina od roka koji je propisao Zakon o sprovođenju Ustava Republike Srbije", naveo je Kostreš.

On je ocenio da je "očito da Vlada, ali i ostale institucije Srbije, državu vide samo kroz prizmu grada Beograda, a Vojvodina i drugi krajevi države za njih, očito je, ne postoje".

"Dok Beograd broji nove investicije, Vojvodina, Šumadija, Niš ili Sandžak broje ljude koji su napustili svoja mesta i otišli na rad u inostranstvu", rekao je Kostreš.

On je pozvao vojvođansku vladu da se "probudi i da prestane sa ignorisanjem interesa AP Vojvodine i konačno uradi nešto za ispunjenje ustavnih obaveza prema pokrajini".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kostreš: Vlada hitno rešava probleme Beograda, a zakon o finansiranju Vojvodine kasni 11 godina

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2019

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš optužio je danas Vladu Srbije da po hitnom postupku rešava probleme Grada Beograda, dok Vojvodina čeka na donošenje zakona o finansiranju te pokrajine čitavih 11 godina..."Građani Vojvodine se pitaju kako je moguće da zakon...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

LSV: Vlada Srbije nastavlja praksu centralizacije države

Izvor: B92, 04.Maj.2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da Vlada Srbije nastavlja praksu centralizacije države...To potvrđuje način na koji po hitnom postupku rešava probleme Beograda dok, s druge strane, Zakona o finansiranju Vojvodine nema ni posle 11 godina...Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.