LSV: Odluka USS važna radi svih žena u Srbiji

Izvor: Press, 09.Okt.2015, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Odluka USS važna radi svih žena u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) smatra da je odluka Ustavnog suda Srbije (USS) o obustavljanju određenih zakonskih odredbi koje se odnose na penzionisanje žena, važna ne samo radi ostvarivanja prava doktorki i specijalistkinja nego i svih žena u Srbiji.
      LSV pozdravlja odluku USS koji je obustavio primenu diskriminatorskih odredbi Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u javnom sektoru, koje se odnose na penzionisanje žena zbog navršenja 60 godina i šest meseci života, do donošenja konačne odluke o spornim pitanjima, navodi se u saopštenju. LSV očekuje da će taj zakon biti u potpunosti usklađen sa Ustavom, Zakonom o radu i Zakonom o penzijsko invalidskom osiguranju koji propisuje da žena sa navršenih 60 godina i šest meseci i navršenih 15 godina radnog staža, stiče pravo na starosnu penziju, ali da od njene odluke zavisi da li će u penziju otići s obzirom da joj radni odnos neće prestati po sili zakona. "Ta odluka je važna ne samo zbog prava doktorki i specijalistkinja koje su se tim povodom opravdano pobunile, nego i zbog svih žena u Srbiji", naglašavaju u LSV dodajući da "na diskriminaciju nema prava niko, počevši  od državnih organa", kao što je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.