LSV: Đilasu važnija vlast od autonomije

Izvor: RTS, 03.Maj.2013, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Đilasu važnija vlast od autonomije

Dragan Đilas spreman da žrtvuje vojvođansku autonomiju da bi se preporučio strankama na vlasti, ocenio potpredsednik LSV-a Đorđe Stojšić.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) izražava zabrinutost što je, kako tvrdi potpredsednik ove stranke Đorđe Stojšić, predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas spreman da žrtvuje vojvođansku autonomiju ne bi li se preporučio strankama na vlasti.

Stojšić, koji je i narodni poslanik, rekao je na konferenciji za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novinare da je Đilas, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, izneo stav da su od same Deklaracije "mnogo opasnije izjave Bojana Kostreša koji kaže da bi za Vojvodinu bilo sjajno kada bi imala ista prava kao što imaju sada Srbi na Kosovu kroz ovaj sporazum".

Đilas je, prema Stojšićevim rečima, u toj emisiji rekao i da "Srbi na Kosovu dobijaju autonomiju u odnosu na Albance, koji su većinski narod i sa kojima smo ratovali pre samo desetak godina''.

Stojšić je zapitao u odnosu na koga to, prema Đilasu, treba Srbi u Vojvodini da dobiju autonomiju, da li "u odnosu na ostale Srbe", i konstatovao da je "to mnogo opasna stvar, i da takve stvari ne treba govoriti".

Đilas je ''jedini uz DSS koji nije razumeo Kostrešovo priznanje Vladi Srbije koja je pokazala da zna šta su atributi pokrajine i da to kao Vojvođanin pozdravlja'', rekao je Stojšić i dodao da, s obzirom na to da je stranka koju Đilas vodi koalicioni partner LSV-a, ne bi bio problem da ih pita da mu podrobnije objasne date izjave.

Prema Stojšićevim rečima, Đilasu je zasmetalo i što je Bojan Kostreš u parlamentu spomenuo i sudsku nadležnost i policiju i druge nadležnosti koje, kako je rekao, Vojvodina nema.

Đilas ''očigledno nije shvatio šta je danas koncept autonomije u Evropi'', smatra potpredsednik LSV-a i naglašava da je to pre svega ekonomska, a ne etnička kategorija kao što je to bilo u 19. veku.

"Nejasno je šta je opasno u izjavi Kostreša, po nama je jedino opasno to da Vojvodina ne može više da bude kolonija u kojoj, dok se u Beogradu prave piloni i hramovi, 400 ljudi čeka na red za hemoterapiju. Iz te pozicije dedinjske arogancije, ne trebamo trpeti pridike kada govorimo o autonomiji za koju smo se izborili pre 200 godina", rekao je Stojšić.

Istakao je da postoje razlike u stavovima između vojvođanskog DS-a i centrale stranke u Beogradu i da zbog toga LSV ne bi voleo da vidi da se autonomija Vojvodine žrtvuje zarad nekih budućih koalicija i ostanka na vlasti u drugim delovima zemlje.

Na novinarsko pitanje da li je LSV od Đilasa ili od vrha DS-a zatražio objašnjenje za date izjave, Stojšić je rekao da nije, jer "ni Đilas nije tražio da mu se razjasne Kostrešove izjave pre nego što je u javnosti izrekao ono što je izrekao".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Polemika Đilasa i Stojšića oko Vojvodine

Izvor: Mondo, 03.Maj.2013

Potpredsednik LSV Đorđe Stojšić ocenio da je predsednik DS Dragan Đilas spreman da žrtvuje vojvođansku autonomiju da bi se "preporučio aktuelnoj vlasti". Đilas: Poruke LSV-a nisu dobronamerne..Stojšić je na konferenciji za novinare u Novom Sadu komentarisao Đilasovu izjavu da su od vojvođanske...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.