LJIGAVAC: Ako vaše dete ima ovu igračku, može da se otruje! (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 29.Nov.2014, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LJIGAVAC: Ako vaše dete ima ovu igračku, može da se otruje! (VIDEO)

Takozvani "ljigavac" najčešće se pravi od polimera koji je na bazi silicijuma i kao takav nije štetan, ali zbog boja koje se dodaju u njegov sastav, ova igračka je toksična i predstavlja opasnost

Na internetu se pojavio video snimak u kom se detaljno opisuje kako se u kućnoj režiji može napraviti popularnu igračkicu “ljigavac”. Međutim, sam video nije toliko šokantan koliko činjenica da je za njegovu izradu potreban lepak i tečni deterdžent za veš. >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs <<

S’obzirom da se sa ljigavcem najviše igrađu deca koja su mlađa od pet godina, nas je iznenadio njegov sastav i činjenica da takva opasna stvar može da se nađe na našem tržištu, zbog čega smo pozvali Hemijski fakultet da nam iznesu svoje stručno mišljenje.

Printskrin: Youtube/e-kako portal

- Najčešće se prave polimerom na bazi silicijuma, tako da nije deterdžent u pitanju, a zbog određenih molekulskih masa dobija se efekat rastegljivosti – rekla je diplomirani hemičar Biljana Dojčinović.

Imajući u vidu da je ona namenjena za naše najmlađe koji u igri mogu i da progutaju njegov delić, Dojčinovićeva je apelovala na sve roditelje da dobro razmisle pre nego što daju detetu da se igraju sa njim.

Printskrin: Youtube/e-kako portal

- Sam polimer i nije toliko opasan, ali se dodaju boje koje su najčešće toksične, zbog čega nije baš preporučljivo da se deca igraju sa tom igračkom – istakla je Dojčinovićeva i dodala da se takozvani ljigavci najčeće uvoze iz inostranstva.

Iako je pozitivna vest u tome da sastav ove rastegljive igračke nije lepak i deterdžent, ona i dalje predstavlja opasnost po decu zbog čega roditelji čija deca se igraju sa njom bi trebalo da obrate posebnu pažnju.

Pogledajte video:

(M. Bojić)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.