Izvor: B92, 16.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEVI: BEOGRADSKA PUBLIKA JE SUMNJALA U PRIZORE UZASA

Strazbur -- "Srbija naravno, nije postala demokratska zemlja, ali cinjenica da je jedno ovakvo vece u njoj bilo moguce, da sam smeo, satima, da govorim o srpskim zlocinima pred srpskom publikom, a da ne budem lincovan, govori ipak o necemu", izjavio je francuski filozof Bernar Anri Levi za "Zurnal de dimans" posle beogradske projekcije svog filmskog prvenca "Bosna", kojoj je prisustvovao. Uz razgovor sa autorom, pariski nedeljnik za ponedeljak najavljuje prikazivanje Levijevog filma na TV >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << B92. Levi izjavljuje da je "dugo sanjao o danu kad ce ubice ili saucesnici ubica, ili oni koji su pustili ubice da delaju, konacno moci da vide sta se radilo u njihovo ime". Na premijeri u beogradskom bioskopu "Rex" je, po Levijevim recima, pored "nekolicine dokazanih demokrata" bilo "nacionalista, nostalgicara za starim rezimom, ljudi koji su dosli da ga ucutkaju i da protestuju".

"Stekao sam utisak da naspram sebe imam ljude koji izlaze iz dugotrajnog kosmara, mesecare koji su poceli da se bude". Najveci deo beogradske publike je, prema Levijevim recima, stavio pod sumnju njegove prizore uzasa i masakra u filmu "Bosna": "Izbor je bio ili bes, buka, tuca, sprecavanje projekcije, razbijanje ekrana. Ili da se kaze: 'Sve je to tkanje sacinjeno od lazi, izmisljotina, montaza, imamo pre sobom vodju orkestra velike jevrejsko-masonsko-vatikanske zavere protiv velicine srpskog naroda'", zakljucio je Levi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.