Izvor: Blic, 23.Avg.2016, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEPO LICE PROŠLOSTI Egipatska tinejdžerka stara 2.000 godina

Mumificirana glava Egipćanke već skoro 100 godina skroz je nepoznata naučnoj javnosti jer je bila sklonjena i zaboravljena u podrum jedne medicinske ustanove, ali su je sada istraživači oživeli. Upoznajte Meritamun, egipatsku tinejdžerku staru 2000 godina.

Eksperti su sproveli skeniranje i 3D štampanje, kako bi rekonstruisali lice "mlade" devojke, kombinujući forenziku, egiptologiju i umetnost, vraćajući je u život, piše "Daily Mail".

Tim stručnjaka je došao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do zaključak da se radi o devojci starosti oko 18 godina, koja je imala visok društveni status i da je bolovala od anemije i da je imala kvarne zube.

Ostaje nejasno kako je mumificirana glava prvi put stigla na Univerzitet u Melburnu, međutim istraživače svakako mnogo više zanima da saznaju o životu i smrti ove drevne devojke.

Kvarni zubi ukazuju da je najverovatnije živela u vreme kad je šećer dospeo u zemlju nakon Aleksandrovog osvajanja Egipta. Međutim, i med može da izazove ovo stanje, tako da onda mumija može da datira još dalje iz prošlosti.

Naučnici su odlučili da je nazovu Meritamun, što u prevodu znači "voljena od Boga Amona".

Ranije se mislilo da ukoliko se sklone zavoji, može da dođe do raspadanja i da izazove ozbiljne štete. Ali su skeneri pokazali da to nije slučaj, jer je glava pronađena u odličnom stanju.

- Ideja projekta je bila, da se "izgubljena", tačnije zaboravljena relikvija vrati u život pomoću nove tehnologije. Uz pomoć Meritamun, studenti će da nauče kako da postave patološku dijagnozu na osnovu anatomije i kako je okolina u kojoj su živeli uticala na celu populaciju - rekao je Varša Pilbrov, biološki antropolog koji predaje anatomiju na Univerzitetu u Melburnu.

Glava je skenirana na Forenzičkom institutu u Melburnu, gde je utvrđeno da je egipatska, na osnovu strukture kostiju, veličine i ugla vilice.

Medicinska oboljenja koja su pronašli kod Meritamun istraživači kažu da su možda posledica neke infekcije prouzrokovane parazitom malarije ili pljosantih crva.

Stručnjaci takođe rade na tome da otkriju gde je živela ova devojka, na osnovu atoma azota i ugljenika u tkivu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Egipatska tinejdžerka stara 2.000 godina (VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Avg.2016

Mumificirana glava Egipćanke već skoro 100 godina skroz je nepoznata naučnoj javnosti jer je bila sklonjena i zaboravljena u podrum jedne medicinske ustanove, ali su je sada istraživači oživeli. Upoznajte Meritamun, egipatsku tinejdžerku staru 2000 godina...Eksperti su sproveli skeniranje i 3D...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.