LEPA VEST: Kolonija beloglavih supova oporavljena

Izvor: Mondo, 17.Jan.2019, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEPA VEST: Kolonija beloglavih supova oporavljena

Kolonija beloglavih supova u Srbiji jedna od najvećih na prostoru Balkanskog poluostrva.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Populacija beloglavih supova u Srbiji je spasena!

Ova ptica oduvek je smatrana polubožanstvom, jer se verovalo da je veza između ovog i "onog" sveta, predviđa oluje, a bila je i simbol dinastije Nemanjić.

Svojevremeno je bila na granici istrebljenja, ali danas, zahvaljujući entuzijastima, borcima za zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << prirode i životinjskih vrsta, populacija beloglavih supova raste.

Zimskim brojanjem beloglavih supova utvrđena stabilna brojnost beloglavih supova u Srbiji. Zimsko brojanje beloglavih supova realizovano je na nivou balkanskih zemalja. Na osnovu brojanja izvedenog u Bugarskoj, Grčkoj (kontinentalni deo), Makedoniji i Srbiji, utvrđeno je prisustvo oko 810 beloglavih supova na Balkanu.

Pojedinačno po zemljama, utvrđeno je prisustvo 346 ptica u Bugarskoj, 345 u Srbiji, 90-92 u Grčkoj i 28 jedinki u Makedoniji, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Ukupna brojnost beloglavog supa dobijena zimskim cenzusom u Srbiji tokom novembra i decembra 2018. godine, uključujući specijalne rezervate prirode "Uvac", "Klisura reke Mileševke" i "Klisura reke Trešnjice", iznosila je 345 jedinki.

U periodu od 14. do 16. decembra 2018. godine ornitolozi Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Bratislav Grubač i Miloš Radaković obavili su zimski cenzus beloglavog supa na lokalitetima Sjeničko jezero, Zlatarsko jezero, Radoinjsko jezero, Pavlovića most, klisura Kladničke reke i Oštrik.

Zimskim brojanjem na području Uvca zabeležene su 233 jedinke beloglavog supa. Imajući u vidu da zbog vremeskih prilika prilaz pojedinim lokalitetima nije bio moguć, procena je da je ukupna brojnost beloglavog supa na ovom području nešto veća nego što je utvrđeno.

Ona po proceni stručnjaka Zavoda iznosi ukupno oko 270 jedinki, što se poklapa sa podacima iz

2017. godine.

Foto: MONDO/Mladen Šolak Uvac

Na području SRP "Klisura reke Trešnjice" brojanje je realizovano krajem novembra prošle godine, kada je utvrđeno prisustvo 38 jedinki beloglavog supa.

U SRP "Klisura reke Mileševke" evidentirane su 74 jedinke beloglavog supa tokom brojanja 24. novembra 2018. godine.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.