LDP zahteva korekciju akciza na gorivo

Izvor: RTS, 15.Jan.2011, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP zahteva korekciju akciza na gorivo

Lider LDP Čedomir Jovanović najavio da će ta stranka tražiti promenu Zakona o akcizama. Država štiti monopol NIS-a i kompromituje tržišne i političke reforme, smatra Jovanović.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je zakazivanje hitne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o izmenama Zakona o akcizama jer su, kako je ocenio, dvojne akcize na naftne derivate neprihvatljive.

"Umesto daljeg gubljenja vremena i primene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zakona o visokim akcizama na uvozna goriva, LDP će odmah predložiti konkretnu izmenu tog propisa", piše u saopštenju LDP-a.

Jovanović navodi da će već u ponedeljak sve ostale stranke, naročito one koje se sada ograđuju od zakona za koji su glasale, imati priliku da podrže zakon koji predlaže LDP i omoguće njegovo stavljanje na dnevni red hitne sednice Skupštine.

"Svako dalje odlaganje biće dokaz da stranke koje su glasale za štetan energetski sporazum s Rusijom, interese iz tog posla stavljaju iznad potreba građana, razvoja slobodne konkurencije, poštovanja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ulaska Srbije u EU", navodi Jovanović.

Prema njegovim rečima, kalkulantska politika vlasti kompromituje evropsku ideju i neophodne tržišne i političke reforme i da je novi Zakon o akcizama koji je omogućio dvojne akcize poslednji u nizu primera.

"Benzin i druga goriva su poskupela isključivo zbog odluke vlasti da poveća uvozne akcize i da, zbog prikrivene zaštite monopola NIS-a, uvozne derivate u startu učini skupljim za pet do šest dinara po litru", naveo je Jovanović.

Država štiti monopol

Srbija, prema rečima Jovanovića, tvrdoglavo štiti rusku državnu kompaniju kojoj je poklonila svoj monopol u naftnom biznisu, dok EU zahteva mere koje su u skladu sa interesima građana Srbije.

To je zato, naveo je lider LDP-a, što je vladajuća većina procenila da je briga o interesima Rusije i njene firme važnija od liberalizacije tržišta i demonopolizacije koja bi omogućila niže cene, rast tržišta, kvalitetnija goriva i izvesnije prihode države.

Pritisak Brisela na Beograd da se demontiraju monopoli doživljava se i javnosti predstavlja kao ucena Evrope, a ne kao jedan u nizu gestova kojima se afirmiše evropska ideja, naveo je Jovanović.

Izglasavanjem amandmana na zakon koje je predložila Socijalistička partija Srbije, akciza na gorivo iz uvoza povećana je od 1. januara više nego na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.