LDP će tražiti raspravu Odbora o smeni Cvijana

Izvor: Blic, 27.Jan.2013, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP će tražiti raspravu Odbora o smeni Cvijana

Liberalno demokratska partija (LDP) zatražiće da se sutra na Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo pokrene rasprava o smeni predsednika tog odbora Vladimira Cvijana zbog, kako je navela ta stranka, javnih istupa kojima je ugrozio integritet i ugled tog skupštinskog tela.

Kako je danas rečeno agenciji Beta u LDP, ta stranka će na sutrašnjoj sednici tražiti da se odbor izjasni o inicijativi LDP za smenjivanje Cvijana.

Poslanička grupa LDP podnela je 23. januara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zahtev za smenu predsednika Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimira Cvijana iz vladajuće Srpske napredne stranke i zatražila da se sednica tog odbora na čijem dnevnom redu će biti smena Cvijana održi najakasnije do 25. januara.

LDP smatra da je apsolutno nedopustivo da Vladimir Cvijan ostane na toj važnoj funkciji posle javnih postupaka kojima je ugrozio integritet i ugled Odbora. Ta stranka je navela da je Cvijan u javnim istupima, u više navrata teško narušio princip podele vlasti, nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva.

LDP je ranije saopštila da Cvijan, koga je nazvala "uzurpatorom pravosudnog sistema Srbije", mora da podnese ostavku na mesto predsednika skupštinskog odbora i najavila da će pokrenuti postupak za njegovu smenu ako sam ne podnese ostavku.

I DS je pre nekoliko dana najavila da će na sednici odbora pokrenuti inicijativu za smenu Vladimira Cvijana jer je, kako je ranije izjavio sef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović, Cvijan prekršio zakon pritiskom na sud i nedostojan je

za obavljanje te funkcije.

DS je nedavno podnela krivičnu prijavu protiv Cvijana za krivično delo ometanje pravde za koje je zaprećena kazna od tri meseca do pet godina zatvora, kao i novčana kazna.

DS je u prijavi navela da je Cvijan, kao advokat, pretnjama pokušao da izdejstvuje puštanje iz pritvora Ivana Pavlovića, svog klijenta, optuženog za trgovinu drogom.

Cvijan je ranije odbacio te optužbe DS kao "besmislene".

Na dnevnom redu sutrašnje sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo je razmatranje amandmana na zakone koji su na dnevnom redu tekuće sednice parlamenta koja je počela u utorak, 22. januara. Sednica odbora je zakazana za sutra u 9 sati.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jovanović: Kazniti Cvijana

Izvor: B92, 28.Jan.2013, 09:01

Beograd -- Čedomir Jovanović ocenio je da Vladimir Cvijan mora da bude kažnjen zbog otvorenih ucena i pretnji predsednici Vrhovnog kasacionog suda Nati Mesarović..."Ideja da je tako nešto moguće mora biti sankcionisana smenom (Cvijana) i jasnom osudom partije koja ga je predložila za predsednika...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.