LDP: Modernizacija ključ izlaska iz krize

Izvor: RTS, 15.Maj.2011, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Modernizacija ključ izlaska iz krize

Lider LDP-a Čedomir Jovanović poručio da država može da se izvuče iz krize samo ako krene putem modernizacije. Mi smo sve više na repu događaja, zadovoljni povremenim konstatacijama da je agrar naša šansa, rekao Jovanović.

Srbija može da se izvuče iz hronične krize samo ako krene putem modernizacije, rekao je predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, navodeći da Srbija ubrzano zaostaje i za Evropom i za zemljama regiona.

Jovanović je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao da ekonomija propada zato što je "sluškinja" loše politike, žrtva populizma i ideje države da tvrdoglavo čuva postojeći model privrede, suprotan svemu što se dešava u modernom svetu.

"Neefikasna politika, ambicija partija da kontrolišu sve, trka za rejtingom umesto neophodnih reformskih odluka, ogromni državni dugovi prema privatnom sektoru i javna preduzeća kao generatori gubitaka doveli su do toga da smo i dalje dubuko u krizi", naveo je Jovanović u saopštenju.

Prema njegovim rečima, plate u Srbiji su upola niže od hrvatskih, nezaposlenost je dvostruko veća nego u Crnoj Gori ili Hrvatskoj, inflacija nam je dvocifrena, višestruko veća nego u regionu, a razlika u prosečnim platama sve izraženija na štetu Srbije.

"Kada bismo krenuli prema članstvu u NATO, investitori ne bi strepeli od nesigurnosti, nekog novog sukoba niti bi na Srbiju gledali kao na zemlju u kojoj ne može da se planira na rok duži od nekoliko meseci", naveo je Jovanović, ističući da je neophodan preokret i u spoljnoj politici.

Lider LDP-a smatra da, "umesto pokušaja da igramo na klackalici između Brisela i Moskve, moramo da budemo deo evropskog ekonomskog i političkog prostora.

Šansu bi trebalo tražiti kroz novu regionalnu politiku, gradeći efikasnije odnose za Hrvatskom, pomažući stabilnost u Bosni, tražeći tačke povezivanja, a ne nesporazuma sa Crnom Gorom, kaže Jovanović.

"Mi smo sve više na repu događaja, zadovoljni povremenim konstatacijama da je agrar naša šansa, iako smo 20 godina uništavali poljoprivredu, prosečan posed smanjili na šestinu onog u Nemačkoj, a poljoprivrednicima ponudili socijalnu pomoć za preživljavanje, umesto podsticanja organizovane poljoprivredne proizvodnje, povezivanja u veće i moćnije sisteme i efikasnog korišćenja zemlje", smatra Jovanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.