Izvor: B92, 18.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LABUS U VASINGTONU: VELIKA OCEKIVANJA OD SVETSKE BANKE I MMF

Vasington -- Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus poceo je u cetvrtak visednevnu radnu posetu Vasingtonu, ciji je neposredan povod ucesce na zasedanjima Medjunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Labus ce imati i posebne susrete s celnicima SB i MMF, kao i seriju razgovora s predstavnicima Kongresa i Busove administracije. "Ja sam, pre svega, ovde zbog zasedanja SB i MMF. Imamo neke nove ideje koje su vezane za saradnju s tim institucijama, tako da je to osnovni cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posete. Naravno, kad sam ovde u Vasingtonu, to je prilika da se vidim i s predstavnicima administracije", rekao je Labus. "Moj osnovni cilj je godisnji sastanak MMF i SB, to ce biti moje prvo ucesce na tom skupu. S MMF imamo razgovor o trogodisnjem stend-baj aranzmanu, o cemu Upravni odbor MMF donosi konacnu odluku kroz mesec dana. Oko programa za taj stend-baj aranzman sve je dogovoreno, nema nikakvih otvorenih problema.

Ocekujemo od 800 do 850 miliona dolara, za period od 3 godine. Ali, taj iznos nije bitan, mnogo je bitniji ugovor koji daje stabilnost zemlji i drasticno smanjuje rizik investiranja, sto je znak za sve potencijalne investitore, komercijalne, investicione i ostale banke, za sve koji hoce da dodju, da su stvari kod nas pod kontrolom. To ce za godinu i po dana biti treci program s MMF. Dva smo sproveli u potpunosti, bez vecih problema, i za to smo dobili ocene koje se ne cuju bas tako cesto u saradnji MMF sa zemljama u tranziciji. Sad cemo da razgovaramo o modalitetima, da vidimo sta je preostalo za ovih mesec dana, kao i da oni budu informisani sta mogu da ocekuju sa nase strane", rekao je Labus.

Prema Labusovim recima, vaznu temu u razgovoru s predsednikom Svetske banke Volfensonom i njegovim saradnicima predstavljace projekat "Koridor 10", vezan za finansiranje rekonstrukcije auto-puta koji, preko Subotice, Beograda i Nisa, vodi prema Grckoj. Za potpunu rekonstrukciju te putne deonice, jedne od najzapustenijih u Evropi, potrebno je 750 miliona dolara, pri cemu se, kao inicijalan kapital, racuna na kredit SB od 100 miliona dolara, dok bi ostatak trebalo da pokriju buduci koncesionari saobracajnice. Labus je optimista u pogledu ishoda vasingtonskih razgovora na tu temu, a ocekuje da ce narednih dana doci i do potpisivanja ugovora sa Svetskom bankom o kreditu vrednom 85 miliona za podsticaj "male privrede" u Srbiji, o cemu je nedavno u Vasingtonu pregovarao guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic.

"Politicki uslovi za vracanje statusa najpovlascenije nacije su skoro svi ispunjeni, ali ne ocekujem da ce to moci da bude reseno pre nego sto drzavni sekretar Kolin Pauel posalje neophodnu sertifikaciju Kongresu", rekao Labus. "Ocekujem, takodje, da ce tokom mog boravka u Vasingtonu biti zavrseno sve sto je potrebno i oko potpisivanja sporazuma s Vladom SAD o otpisivanju znacajnog dela duga SRJ Pariskom klubu. Cela ta stvar je kod nekih u Beogradu primljena na jedan drugi nacin, a da nije tako, sva bi ta pitanja o kojima ovde govorimo odavno bila resena. U svakom slucaju, ovo sto sad imamo kao problem uskoro ce biti reseno, tako da je boravak u Vasingtonu prilika za razgovor o dugorocnom unapredjenju odnosa sa SAD. Nastojimo da te odnose postavimo na drugacije temelje, a za to je, kao sto se zna, potrebno malo vremena i malo lobiranja", izjavio je Labus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.