Kušner: Priština mora da prihvati sporazum sa UN

Izvor: Politika, 10.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kušner: Priština mora da prihvati sporazum sa UN

Savet ministara EU pozdravio je pripreme u okviru misije Euleks na Kosovu. – Francuski šef diplomatije rekao da će Euleks na sever Kosova doći dogovorom, ali nije želeo da precizira čije zakone će tamo primenjivati

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 10. novembra – Savet ministara Evropske unije pozdravio je pripreme u okviru evropske misije Euleks na Kosovu, uključujući dosadašnje raspoređivanje osoblja misije, koje će omogućiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da misija ispuni svoj mandat od počeka decembra 2008. godine – navedeno je u zaključcima sa današnjeg zasedanja šefova diplomatija EU. Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, potvrdio je da su u toku razgovori o prihvatanju razmeštanja misije između Beograda i UN, kao i između Prištine i UN i najavio da će ti dogovori biti poznati do kraja nedelje.

On je takođe rekao da EU neće dodatno isticati neutralnost svoje misije u pogledu priznavanja nezavisnosti Kosova, jer je to već učinjeno kada je 27 država članica izglasalo zajedničku akciju formiranja Euleksa. Solana je istakao da je zajednička obaveza svih da rade na ekonomskom razvoju Kosova i njegovoj evrointegraciji u okviru regiona zapadnog Balkana.

Osim toga, Bernar Kušner, francuski ministar spoljnih poslova i predsedavajući ministarskog saveta EU, kazao je da je Srbija prihvatila sporazum o šest tačaka sa Ujedinjenim nacijama, a to isto mora da učini i Priština.

– Postoji sporazum o šest tačaka koji su predložile UN, a Srbi ga prihvatili. Sada ga mora prihvatiti Priština. Taj dokument je potreban da bismo poslali Euleks. Savetujem im da prihvate sporazum i da ne pogreše u vezi sa tim ko im je prijatelj. To im savetujem pravo u oči, to je u njihovom interesu. Euleks je napravljen za njih, napravljen je da bi zategnutost popustila i da bi se poštovala teritorijalna celovitost Kosova – kazao je Kušner posle sastanka.

Francuski šef diplomatije je ocenio da neutralnost Euleksa nije problem, već da je problematična politička volja Srba i Albanaca da shvate da je Euleks misija neophodna. On je naglasio da je misija spremna, ali da je čudno što joj se protivi strana kojoj je Euleks najpotrebniji.

Kušner je kazao da će Euleks na sever Kosova doći dogovorom, ali nije želeo da precizira čije zakone će tamo primenjivati i nije konkretno odgovorio da li će biti novih odlaganja slanja misije.

Nešto ranije dok je ministarsko zasedanje bilo u toku, iz diplomatskih izvora bliskih Solaninom kabinetu čulo se da će Euleks podržati zakone koji se primenjuju, što navodi na zaključak da će se u tom slučaju na severu primenjivati zakoni Republike Srbije. Isti izvor je objasnio da to nije u neskladu sa Ahtisarijevim planom i istakao da šta god bude ishod pregovora u narednim danima, Euleks ni u kom slučaju neće na sever Kosova ulaziti silom.

Takođe, on je rekao da izjava Pjera Mirela, direktora za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU, da je EU prihvatila uslove Beograda za raspoređivanje Euleksa nije potpuno tačna.

Taj izvor navodi da je EU Savet još ranije zauzeo fino izbalansiranu poziciju prema pitanju Euleksa u skladu sa kojom deluje već mesecima.

Vladimir Jokanović

----------------------------------------------------------

Jeremić: Sahranjivanje Ahtisarijevog plana

London – Generalni sekretarijat UN odlučio je da na zahtev dve stalne članice Saveta bezbednosti odloži sednicu najvišeg izvršnog tela svetske organizacije na kojoj je danas generalni sekretar UN Ban Ki Mun trebalo da predstavi izveštaj o Kosovu i Metohiji, izjavio je Tanjugu šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. „Upravo smo dobili zvaničnu informaciju iz sedišta UN da je sednica Saveta bezbednosti zakazana za danas odložena na zahtev dve stalne članice Saveta bezbednosti”, izjavio je Jeremić, koji je bio u Londonu na putu za Njujork. Ministar Jeremić dodao je da za sada nije utvrđen novi datum za održavanje sednice, ali da se pominje mogućnost da ona bude održana krajem ove nedelje. „Što se tiče rekonfiguracije međunarodnog civilnog prisustva u našoj južnoj pokrajini, mi smo svoju poslednju reč rekli, uslovi Srbije su poznati i oni se neće menjati”, rekao je on, dodajući da je Srbija „spremna za sednicu Saveta bezbednosti kad god ona bude zakazana”. „Nadamo se da će biti postignut konsenzus u okviru međunarodne zajednice i da će ovaj proces ipak biti okončan na jedini način koji garantuje legitimitet i održivost međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, a to se može postići odlukom Saveta bezbednosti”, rekao je Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ranije juče izrazio je očekivanje da će izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu biti prihvatljiv za Beograd i u skladu sa uslovima za razmeštanje Euleksa koje Srbija postavlja. „To će za efekat imati ’sahranjivanje’ plana o kosovskoj nezavisnosti Martija Ahtisarija”, rekao je Jeremić. Ministar je precizirao da će, ukoliko taj izveštaj ne bude prihvatljiv za Srbiju, Ruska Federacija, kao i svaki put do sada, blokirati usvajanje na Savetu bezbednosti. „Intenzivno smo pregovarali sa UN oko rekonfiguracije međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu. Po nama, predlog koji je trenutno na stolu je prihvatljiv. On ne zadire u suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, on je u potpunosti u skladu sa rezolucijom 1244 i obavezuje sve učesnike u budućem rekonfiguriranom, civilnom prisustvu, uključujući i Euleks, na striktnu statusnu neutralnost”, rekao je Jeremić. Tanjug

[objavljeno: 11/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.