Kurti očekuje da u novembru postane kosovski premijer

Izvor: RTS, 23.Okt.2019, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti očekuje da u novembru postane kosovski premijer

Predsednik pokreta "Samoopredeljenje" i kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti rekao je da očekuje da zvanično preuzme upravljanje vladom u novembru.
Aljbin Kurti je istakao da su se njegov pokret i Demokratski savez Kosova (DSK) složili da nova vlada ima dvanaest ministarstava.

Najavio je da će uskoro posetiti Severnu Makedoniju i rekao da želi da ostvari bliske odnose sa Albanijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako bi region postao stabilan.
Beogradu je poručio da treba da "prihvati realnost da je Kosovo nezavisno" i da "normalizacija odnosa između Kosova i Srbije prolazi kroz normalizaciju same Srbije".
"Bilo je pokušaja izvršenja genocida na Kosovu. Čak 860.000 Albanaca deportovano je van Kosova u prolecće 1999. godine. Preko milion proteranih iz njihovih domova, imamo 20.000 silovanih žena, sve su žive", rekao je Kurti u intervjuu televiziji Alsat.
Smatra da zemlje regiona treba da sarađuju radi članstva u Evropskoj uniji.
"Regionalne inicijative su sigurno potrebne, ali apsolutno ne mogu zameniti evropsku integraciju. Ne možemo reći da nećemo da se integrišemo u EU i da ćemo da učinimo nešto drugo među sobom", naveo je Kurti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Abdiđiku: Ne prihvatamo ucene o budućoj Vladi Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Okt.2019

Demokratski savez Kosova (DSK) ispoštovaće Ustav Kosova, ali neće prihvatiti ničija uslovljavanja, izjavio je član radne grupe ove stranke Ljumir Abdiđiku. Time je odgovorio na pitanje novinara da li se DSK slaže sa stavom koji je Samoopredeljenje zauzelo o pitanju učešća vodeće stranke srpske...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.