Kurti Srbima na KiM: Ne potpadajte pod uticaj režima u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2022, 00:52

Kurti Srbima na KiM: Ne potpadajte pod uticaj režima u Beogradu

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je večeras snimak u kojem se obratio na srpskom jeziku i zahvalio građanima za današnji miran protest, ali ih i pozvao da ne potpadaju pod, kako je rekao, "uticaj autoritarnog režima u Beogradu".

"Njih ne zanimaju prava i dobrobit Srba na Kosovu. Oni pokušavaju da destabilizuju Kosovo u njihove izborne svrhe, a možda i interese nekih ratnohuškačkih velikih sila", rekao je Kurti na snimku objavljenom na njegovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Fejsbuku.

On tvrdi da je za vladu u Prištini podela vlasti demokratski princip i ustavna obaveza.

"Ni na koji način ne možemo uticati na odluke Sudskog saveta Kosova. Iz medija sam saznao da je sudija Ljiljana Stevanović suspendovana. A to ipak znači da nije otpuštena sa posla. Zalažem se za pravo i pravdu, ali niti predsedavam sudskim savetom, niti sam njegov član", naveo je Kurti.

On je, nakon današnjeg protesta Srba na severu Kosovske Mirtovice i u Gračanici protiv odluke Prištine da ne dozvoli održavanje srpskih izbora na KiM zahvalio građanima na mirnom načinu protesta i rekao da "ljudi u demokratskom društvu i pravnoj državi moraju da budu slobodni da izražavaju javno svoje mišljenje i stavove".

"Moram reći da bi bilo verodostojno kada bi protestovali, na primer, za socijalnu pravdu, brži razvoj i protiv organizovanog kriminala i korupcije", naveo je Kurti.

Građane je pozvao da sačuvaju mir i imaju više poverenja u kosovsku vladu.

"Privredni rast, borba protiv korupcije, rast izvoza, prihoda od poreza i carina, rast stranih direktnih investicija i državnog budžeta, daju nadu svima nama koji živimo ovde. Posvećeni smo unapređenju prava i blagostanja svih građana Kosova bez obzira na versku ili etničku pripadnost. Naša vrata su svima otvorena", poručio je Kurti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.