Kurti: Ako krenu, okončaćemo

Izvor: B92, 25.Avg.2022, 15:07

Kurti: Ako krenu, okončaćemo

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti smatra da je "sazrelo vreme" za konačan sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, ova jesen će biti odlučujuća za to.

"Moramo da imamo sporazum - i vreme je sazrelo tokom mandata ove vlade. Vidim mogućnost. Ove jeseni videćemo da li idemo ka tome. Ova jesen je krajnje odlučujuća da se vidi da li da budemo optimisti", rekao je Kurti u intervjuu za Blumberg.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je rekao da potencijal za dogovor vidi "u konstelaciji" administracije američkog predsednika Džoa Bajdena, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom njihovog mandata Blumberg podseća da su tenzije između Beograda i Prištine porasle prošlog meseca pošto je zbog odluke Prištine da Srbi koji žive na Kosovu moraju da imaju dokumenta izdata u Prištini, a ne u Beogradu.

Posle blokade puteva i protesta Srba, kao i pritiska međunarodnih posrednika, Priština je odložila svoju odluku na mesec dana, do 1. septembra.

Kurti kaže da odluku neće ponovo odlagati i dodaje da očekuje da će 1. septembar biti "miran, običan dan". Ako situacija eskalira u nasilje, policija i 3.800 vojnika mirovnih snaga Kfora će ga okončati, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.