Kurt Doneli: SAD poštuju vojnu neutralnost Srbije

Izvor: N1 televizija, 20.Jun.2017, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurt Doneli: SAD poštuju vojnu neutralnost Srbije

Amerika i NATO u potpunosti poštuju politiku vojne neutralnosti Srbije, rekao je zamenik američkog ambasadora Kurt Doneli, koji je naglasio i da dve države imaju duboke i dugotrajne veze.

On je, na konferenciji "Amerika, Srbija i borba protiv terorizma" istakao da neki od najbližih saveznika SAD imaju istu takvu politiku.

"Na primer, Švedska i Austrija su jedne od najbližih saveznika Amerike, oni nisu naši partneri zato što su članovi istog saveza, oni >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << su naši partneri zato što dele iste vrednosti sa nama", rekao je Doneli.

Isto tako, nastavio je Doneli, "oni dele isto razumevanje rizika koji su pred nama i u ovom momentu ti rizici su Rusija i svetski terorizam".

On je, odgovorajući na pitanja, rekao da ne kaže da je Rusija pretnja za svaku zemlju i da je zaista srećan zato što Srbija ne oseća da je Rusija pretnja Srbiji.

"Postoje zemlje u Evropi koje osećaju Rusiju kao pretnju i na dva poslednja samita NATO pozicija svih njenih članica je bila da Rusija predstavlja pretnju po članice NATO", rekao je Doneli.

Na pitanje da li Amerika razmišlja o odšteti Srbiji za bombardovanje 1999. on je rekao da Sjedinjene Države to pitanje ne razmatraju.

Govoreći o saradnji sa drugim državama i Srbijom, Doneli je rekao da nijedna zemlja ne može da bude sigurna u izolaciji, već se mora podeliti teret bezbednosti.

Doneli je istakao da je Amerika partner Srbiji u tome da naša država poboljša svoju bezbednost, podsećajući i na razvoj vojne saradnje.

"Amerika je posvećena bezbednosti u Srbiji i na Balkanu", rekao je Doneli i naveo da je ta posvećenost dokazana tokom mnogih godina kroz obuku, vežbe i donacije u opremi Srbiji.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Doneli: SAD i NATO poštuju vojnu neutralnost Srbije

Izvor: VOA, 20.Jun.2017

U Beogradu je održana konferencija o odnosima SAD i Srbije u kontekstu problema bezbednosti - zamenik ambasadora SAD u Srbiji Kurt Doneli je tom prilikom istakao da mu je drago da Srbija ne oseća Rusiju kao pretnju, ali da je stav svih članica NATO da Rusija predstavlja pretnju. Amerika i NATO u...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.