Izvor: Nezavisne Novine, 25.Sep.2017, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdistan broji glasove, Gutereš zabrinut

KURDISTAN - Odziv glasača na današnjem referendumu u Kurdistanu bio je 78 odsto, a konačni rezultati glasanja očekuju se u roku od 72 sata, objavila je kurdska televizija.

Kako se navodi, prebrojavanje glasačkih listića je već započelo.

Oko 5,2 miliona birača u Kurdistanu izjašnjava se o prijedlogu da taj autonomni region na sjeveru Iraka, kao i druge kurdske oblasti, postanu nezavisna država, prenosi Rojters.

"Da li želite da region Kurdistana >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i kurdistanske oblasti van regiona (Kurdistana) postane nezavisna država?", glasi pitanje o kome su se glasači izjašnjavali.

Kako se navodi, veliki broj stanovnika Kurdistana izašao je na referendum, ignorišući pritisak Bagdada, prijetnje iz Turske i Irana, kao i upozorenja međunarodne zajednice da bi glasanje moglo da izazove veći regionalni konflikt.

Prema očekivanjima, glasanje koje su organizovali kurdski lideri, moglo bi da donese veliko "da" za nezavisnost, ali nije obavezujuće.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost zbog mogućih efekata destabilizacije koje referendum o nezavisnosti iračkih Kurda može da donese.

Refrenedum koji se danas održavao protekao je u miru, ali postoji strah od mogućih hapšenja, posebno nakon što su poslanici u Bagdadu zahtijevali da trupe budu poslate na različita područja gdje se referendum održava, prenosi AFP.

Gutereš je ponovo pozvao zvanični Bagrad i regionalne vlasti Kurdistana da izravnaju međusobna neslaganja putem dijaloga i kompromisa.

On je takođe poručio kurdskim vlastima da se postaraju da UN u Iraku "bude omogućeno da neometano nastave sa poslom".

Kako se navodi, za glasanje na referendumu kojem se protive SAD i velike sile u tom regionu, registrovano je više od 5,3 miliona ljudi.

Savjet bezbjednosti UN je prošle nedjelje upozorio da bi referendum o nezavisnosti mogao da destabilizuje region.

Gutereš je, prema izjavi njegovog portparola, rekao da je "zabrinut zbog mogućih efekata destabilizacije današnjeg referenduma u kurdistanskoj oblasti Iraka".

On je naveo da "poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ujedinjenost Iraka" i da smatra da bi sve razlike "trebalo da budu riješene putem konstruktivnog dikadoga i konstruktivnog kompromisa".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.