Kurdi: Masakrirano 80 Jazida

Izvor: B92, 16.Avg.2014, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdi: Masakrirano 80 Jazida

Kurdski zvaničnici saopštili su da je približno 80 pripadnika jazidske manjine "masakrirano" u petak u jednom selu na severu Iraka, preneo je Rojters.

"Stigli su ovog popodneva vozilima i počeli da ih ubijaju. Verujemo zbog njihove vere: promenite je ili ćemo vas ubiti", rekao je kurdski zvaničnik Hošijar Zebari britanskoj novinskoj agenciji.

Jazidski

poslanik Mahama Halil rekao je da je razgovarao sa preživelima iz sela, koji su naveli da je pokolj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvršen u roku od jednog sata.

Žitelj susednog sela rekao je da mu je jedan borac ekstremističke grupe Islamska država ispričao detalje ubistva.

"Rekao mi je da je Islamska država pet dana ubeđivali seljane da se preobrate u islam...potom da su te ljude okupili i ubili. Žene i devojčice su verovatno odveli u Tal Afar, jer su tamo strani borci", naveo je on.

Rojters navodi da taj iskaz nema nezavisnu potvrdu.

Prema zvaničnom Bagdadu, ekstremisti Islamske države ubili su najmanje 500 pripadnika iračke jazidske etničke manjine tokom ofanzive na severu, dok su sunitski militanti sahranili žive neke od žrtava, uključujući žene i decu.

Ministar za ljudska prava Mohamad Šija al Sudani rekao je i da je približno 300 zena kidnapovano, navodi Rojters.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurdi: Masakrirano 80 Jazida

Izvor: Akter, 16.Avg.2014

Kurdski zvaničnici saopštili su da je približno 80 pripadnika jazidske manjine "masakrirano" u petak u jednom selu na severu Iraka, preneo je Rojters.."Stigli su ovog popodneva vozilima i počeli da ih ubijaju. Verujemo zbog njihove vere: promenite je ili ćemo vas ubiti", rekao je kurdski zvaničnik...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.