Kupac sve rasprodao umesto da je ulagao

Izvor: Blic, 13.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupac sve rasprodao umesto da je ulagao

Jedno od najvećih građevinskih preduzeća u bivšoj SFRJ, valjevska „Jablanica", više nema vlasnika pošto je Agencija za privatizaciju poništila kupoprodajni ugovor o privatizaciji, pa je kapital firme preuzeo Akcijski fond Srbije. Oko 150 radnika je „na ledu" jer nisu uspeli da naplate sudske presude za neisplaćene zarade i otpremnine.

„Jablanicu" je pre tri godine kupila firma „MBR" iz Mladenovca sa širokim spektrom delatnosti, od hotelijerstva do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trgovine naftom, čiji je vlasnik Slobodan Radojević.

„Jablanica" je posle privatizacije krenula u osnivanje nove firme „Jako gradnja", čiji je vlasnik, takođe, Radojević, uložila nenovčani kapital od 558.000 evra, u šta su uračunati samački hotel „Jablanica" sa 105 kreveta i restoran sa 120 mesta. Međutim, marta prošle godine Radojević je odlučio da proda upravnu zgradu „Jablanice" u centru Valjeva i samački hotel, koje je za 90 miliona dinara kupio valjevski industrijalac Vidoje Vujić. Potom je „Jako gradnji" u aprilu prodat pogon „Jablanice" u naselju Gorić sa građevinskim mašinama, mehanizacijom, vozilima, magacinom i radionicama.

Oko 150 radnika „Jablanice", koji ni tokom 2007. godine nisu dobili otpremnine, tužilo je novu firmu, s obzirom na to da u sporazumu o prestanku radnog odnosa stoji da su se novi vlasnici obavezali da će do kraja 2006. uplatiti otpremnine i zarade, a radnici su dobili samo prvu ratu.

Oni imaju izvršne sudske presude koje ne mogu da realizuju jer je u međuvremenu vlasnik „Jablanice" otuđio svu imovinu te firme, dok je račun preduzeća u neprekidnoj blokadi od novembra 2006. godine.

Vujić kaže da poništavanje privatizacije „Jablanice" ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo u transakcijama u kojima je on učestvovao.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.