Kupac imovine nezaposlen, a ponudio 1,7 miliona KM

Izvor: Blic, 09.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupac imovine nezaposlen, a ponudio 1,7 miliona KM

DOBOJ – Imovinu Milenka Božića-Mećine, koju je Osnovni sud u Doboju prodao u petak, kupio je Slobodan Karagić, zvani Karaga za 1,7 miliona maraka. Na javnom nadmetanju izuzev Karagića, nije se pojavio niko drugi spreman da ponudi početnu cenu u iznosu od 1.681,000 maraka.



Iako je u izvršnom postupku prodaje imovine Milenka Božića- Mećine, zbog namirenja dugova, sudski veštak procenio nekretnine u njegovom vlasništvu na 3,3 miliona maraka, kompletna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imovina je prodata skoro upola jeftinije. U prepunoj sali, u kojoj je licitacija obavljena kao jedini spreman da ponudi najnižu otkupnu cenu pojavio se Slobodan Karagić, kome je Mećina ostao dužan 30.000 maraka. Proteklih par dana u Doboju učestalo je pitanje odakle Karagiću milionski iznos potreban za kupnju Mećinine imovine, s obzirom da je već godinama nezaposlen. Slobodan Karagić poznat je i po svojoj ratnoj prošlosti jer je tokom rata bio jedan od komandanata paravojne formacije "Miće” čija komanda je bila u teslićkoj opštini.

Karagićevo ime godinama se povezivalo i sa Milanom Ninkovićem, ratnim ministrom odbrane, te Obrenom Petrovićem, sadašnjim načelnikom Doboja, a posebno jak odjek je imala afera od pre nekoliko godina, kad je Opština Doboj od Karagića otkupila privatnu kuću u naselju Vila, za mnogo veći iznos od njene vrednosti.

Prodaja Mećinine imovine otvorila je i problem obeštećenja građana, koji su u periodu od 2002. do 2004. posredstvom udruženja "Složno” kupili stanove od Mećine, u zgradi "Aleksandrija”, koja je sad vlasništvo Slobodana Karagića, kao i pitanje mogućeg organizovanog kriminala u Doboju. Prema tvrdnjama Centra za humanu politiku iz Doboja reč je o višemilionskoj pljački, koja je delo organizovane grupe čiji se "predstavnici” ili zaštitnike nalaze u institucijama lokalne, entitetske i pravosudne vlasti. "Tražimo od nadležnih tužilaštava da se ispita odgovornost načelnika opštine Doboj, kao jednog od osnivača udruženja 'Složno’, koje je osnovano s ciljem da se izvrši krivično delo prevare i druga krivična dela”, stoji u saopštenju Centra za humanu politiku. Za 65 stanova, 14 poslovnih prostora i 14 garaža u zgradi "Aleksandrija”, koja je sada Karagićevo vlasništvo, udruženje "Složno” je sklopilo oko 330 kupoprodajnih ugovora, te se na računu udruženja našlo 6.056.944,39 maraka. "Po veštačenju Rate Radonjića, veći deo tog novca su u gotovini podigli osnivači udruženja Milenko Božić i Jovana Mandić” – tvrdi jedan od kupaca, Goran Tešić.

Protest

Zbog, po njima nezakonite prodaje zgrade "Aleksandrija” i propusta u radu Suda, 126 građana, koji su od "Složno” kupili stan u toj zgradi, za 16. jun ove godine najavili su protest ispred zgrade Osnovnog suda u Doboju. Protest je organizovan za 10 časova, u isto vreme kada je zakazano i suđenje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.