Kuljani u sporu sa Hrvatskom

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2012, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuljani u sporu sa Hrvatskom

I pored toga što se vidno normalizuju odnosi između Srbije i Hrvatske, sve su manji izgledi da će Fabrici koža ''Eterna“ biti vraćeno radničko odmaralište, koje je krajem osamdesetih godina prošlog stoleća kupila, na ostrvu Zlarin u Šibenskom zalivu, saznaju beogradski mediji.

Ovaj objekat, opremljen po standardima hotela ''B“ kategorije, prisvojio je Fond za privatizaciju Hrvatske i potom ga, pre petnaest godina, prodao jednoj zagrebačkoj firmi za 450.000 nemačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << maraka, piše ''Politika''.

Pre šest godina ''Eterna“ je u Okružnom sudu u Šibeniku podnela tužbu protiv države Hrvatske, ali još nema nikakvog odgovora. U međuvremenu, krajem 2010. godine, u ovom preduzeću otvoren je stečajni postupak, pa je ponovo pokrenuto to pitanje, kako bi se prodajom odmarališta obezbedio deo novca za namirenje obaveza prema poveriocima. Ali, kako kaže stečajni upravnik Predrag Ljubović, potpuno je neizvesno da li će kulskim kožarima ta vredna imovina biti vraćena.

– Nedavno sam boravio u Šibeniku i razgovarao sa sudijama tamošnjeg Okružnog suda i oni su mi rekli da odmaralište pripada Hrvatskoj, prema njenim važećim zakonima, kao imovina oduzeta od agresora. Nisu propustili priliku da mi stave do znanja da se Srbija u Hrvatskoj smatra agresorom, uz cinično pitanje da li smo mi vratili imovinu Nemcima zaplenjenu na kraju Drugog svetskog rata – veli Ljubović, koji smatra da bi ''Eterna“ mogla dobiti pomenuto odmaralište samo ukoliko bi Srbija i Hrvatska potpisale međudržavni sporazum o vraćanju imovine.

Tako su pala u vodu i očekivanja oko 120 nekadašnjih radnika ovog preduzeća, koji su ostali bez posla kada je otvoren stečaj, da će se makar malo ovajditi od prodaje odmarališta ili odgovarajućeg obeštećenja, budući da im fabrika duguje četrdeset plata i neuplaćene doprinose za osam godina penzijskog staža.

– Stečaj će, svakako, biti okončan pre nego što definitivno bude poznata dalja sudbina odmarališta. U najboljem slučaju, ako se ono ikada vrati, stečaj se može aktivirati kako bi se preuzelo i prodalo, a od tog novca potom namirili preostali poverioci ''Eterne“ – objašnjava Predrag Ljubović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.