Kuči: Tribunal samo za Dika Martija

Izvor: B92, 26.Apr.2014, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuči: Tribunal samo za Dika Martija

Priština -- Hajredin Kuči izjavio da bi eventualno neprihvatanje osnivanja Specijalnog suda za OVK dovelo u opasnost odnose partnerstva sa SAD.

U intervjuu za dnevnik Zeri, zamenik premijera Kosova i ministar pravde je rekao da formiranje Tribunala vidi kao poslednju žrtvu Kosova kako bi se opralo od optužbi iznetih u izveštaju Dika Martija.

On je rekao da bi ovaj sud bio formiran i bez zvanične Prištine kao što je napravljeno i Specijalno tužilaštvo, i da je zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toga Kosovo obavilo zadatak koji je moralo da uradi.

On je rekao da je neophodnost da sadašnji saziv Skupštine Kosova donese odluku o formiranju Oružanih snaga Kosova, jer će se u suprotnom dolaskom poslanika liste Srpska u Skupštini stvari promeniti.

Prema njemu DPK će biti pobednik i ovih parlamentarnih izbora a isključena je mogućnost koalicije sa pokretom Samoopredelenje Aljbina Kurtija.

Vlada obezbeđuje finansijsku podršku optuženima

Vlada Kosova odlučila je da finansijski podrži odbranu eventualno optuženih tokom suđenja pred Specijalnim sudom.

Prema predlogu zakona, juče razmatranom na sednici Vlade Kosova i prosleđenom Skupštini Kosova, optuženi pred Specijalnim sudom imaju pravo da zatraže finansijska sredstva za odbranu, naveo je dnevnik Tribuna koji je imao uvid u taj dokument.

Ministar pravde i zamenik premijera Hajredin Kuči je rekao da će ovim dokumentom biti regulisana naknada države za optužene.

"Treba da postoje naknada za posete članova porodice i naknada za lica koja budu proglašena nevinima za vreme dok su u pritvoru", rekao je Kuči.

U jednom od devet članova predloga zakona ističe se da "sve optužene osobe imaju pravo na podnošenje zahteva da im se isplate troškovi odbrane i angažovanje nezavisnih branilaca".

U predlogu zakona nema mnogo detalja o visini i načinu plaćanja odbrane, ali se ističe da će to pitanje biti uređeno posebnom uredbom i odlukama Vlade Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.