Kuća ljudskih prava: Tekst Dmitrovića antisemitski

Izvor: B92, 29.Feb.2016, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća ljudskih prava: Tekst Dmitrovića antisemitski

Kuća ljudskih prava najoštrije je osudila tekst glavnog urednika "Večernjih novosti" Ratka Dmitrovića povodom nedavnog gesta pisca Filipa Davida.

Mreža nevladinih organizacija ocenjuje da je taj istup "pravo uglednog književnika, nezavisno od toga da li se neko slaže sa njim ili ne", a da je Dmitrovićev komentar tim povodom "eksplicitno antisemitski".

Dmitrović je u "Novostima" napisao: "Da li su Srbi negde i nekada zaslužili da Filip David ponižava njihovog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednika? Jesu, za vreme Drugog svetskog rata, kad su od konc-logora sačuvali porodicu David."

U saopštenju Kuće ljudskih prava se Dmitrovićev komentar naziva "eksplicitno antisemitskom reakcijom" i postavlja pitanje kako je moguće da novinar "koji nikada nije odgovarao krivično zbog širenja mržnje i podsticanja na zločine tokom devedesetih godina", može biti glavni urednik državnih novina.

Tvrdnja da sam fašista i da sam podsticao na zločine, moraće da se dokaže na sudu, izjavio je večeras glavni urednik Večernjih novosti Ratko Dmitrović.

Povodom saopštenja Kuće ljudskih prava u kojem se navodi da je njegov tekst antisemitski, Dmitrović je rekao Tanjugu da čeka dodatak tog saopštenja u kojem će se, kako pretpostavlja, naći imena autora jer je to važno za tužbu.

"Dok se ne pojave imena autora saopštenja, smatraću ono što je napisano činom umno poremećene osobe", rekao je Dmitrović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.