Kubanski Amerikanci kod rođaka kad požele

Izvor: RTS, 04.Sep.2009, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kubanski Amerikanci kod rođaka kad požele

Novim zakonskim propisom Amerikanci koji imaju rođake na Kubi moći će da im šalju novac i posećuju tu ostrvsku zemlju kada god požele. Do sada, kubanskim Amerikancima bilo dozvoljeno da putuju na ostrvo samo jednom godišnje.

Amerikanci koji imaju rođake na Kubi moći će da im šalju novac bez ograničenja iznosa i da posećuju tu ostrvsku zemlju koliko god dugo i često to žele, predviđeno je od danas zakonskim propisom, koji je otvorio pukotinu u gotovo poluvekovnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trgovinskom embargu SAD prema Kubi.

Te odredbe američkog Ministarstva finansija predstavljaju otelotvorenje objave predsednika Baraka Obame iz aprila o ublažavanju američkih trgovinskih ograničenja prema Kubi uvedenih posle komunističke revolucije Fidela Kastra u toj zemlji pre pet decenija, javlja Rojters.

Do sada, kubanskim Amerikancima je bilo dozvoljeno da putuju na ostrvo samo jednom godišnje, a mogli su da šalju samo 1.200 dolara u gotovini po osobi članovima porodice na Kubi.

Od sada će, međutim, moći da upućuju onoliko novca koliko žele i široj rodbini, ukidanjem restrikcija koje je uvela administracija prethodnog predsednika Džordža Buša radi finansijskog pritiska na kubanske komunističke vlasti.

Važiće nadalje propis da američki posetioci mogu da potroše samo 179 dolara dnevno na putovanjima na Kubu, što se odnosi i na službene diplomatske posete, dok su prethodno porodični putnici na ostrvu smeli da troše samo 50 dolara dnevno.

Ublaženo je i ograničenje za slanje paketa s poklonima Kubancima, a eliminisano ono za unošenje ličnog prtljaga na Kubu. Istovremeno su uvedene olakšice za telekomunikacione veze.

Ovi slobodniji propisi za kubanske Amerikance nisu pogodili, međutim, i dalje važeću opštu zabranu putovanja na Kubu za američke državljane i stroga ograničenja akademske i kulturne razmene.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.